Μουσταλευριά στο σπίτι με εγγυημένη επιτυχία

Κοινοποίηση:
01

Ανακάλυψε τη μαγεία της ελληνικής παράδοσης μέσα από ένα από τα πιο αυθεντικά φθινοπωρινά γλυκά, τη μουσταλευριά!

Μουσταλευριά – Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 10 λεπτά

  • Βράσιμο: 20-25 λεπτά

  • Αναμονή: 1-2 ώρες (για να πήξει καλά)

Υλικά:

  • 1 λίτρο μούστος (φρέσκος χυμός σταφυλιού, σουρωμένος)

  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι από σιμιγδάλι, προαιρετικά)

  • 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα

  • 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο (προαιρετικά)

  • Ξηροί καρποί (καρύδια ή αμύγδαλα, σπασμένα) για πασπάλισμα

  • Σουσάμι (προαιρετικά)

  • Ζουμί από μούστο (αν έχεις περίσσευμα)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία μούστου: Αν ο μούστος δεν είναι ήδη καθαρισμένος, βράσε τον με λίγο ασπρόχωμα ή στάχτη, φιλτράροντας καλά για να φύγουν οι ακαθαρσίες. (Αν έχεις έτοιμο καθαρό μούστο, προχωράς κατευθείαν.)

  2. Ανακάτεμα: Σε μια κατσαρόλα, ρίξε το αλεύρι και πρόσθεσε σιγά-σιγά τον μούστο, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μη σβολιάσει.

  3. Βράσιμο: Βάλε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακάτευε συνεχώς μέχρι να πήξει η μουσταλευριά. Αυτό παίρνει περίπου 20-25 λεπτά. Θα πρέπει να έχει υφή κρέμας.

  4. Αρωματισμός: Μόλις πήξει, αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις την κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύεις καλά.

  5. Σερβίρισμα: Μοίρασε την κρέμα σε μπολάκια ή πιάτα. Άφησέ την να κρυώσει και να σφίξει.

  6. Γαρνίρισμα: Πασπάλισε με σπασμένα καρύδια ή αμύγδαλα, λίγο σουσάμι και λίγη επιπλέον κανέλα αν θες.

 Tips:

  • Για πιο ιδιαίτερη υφή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι από σιμιγδάλι ή να κάνεις μίξη με καλαμποκάλευρο.

  • Η μουσταλευριά τρώγεται και ζεστή, αλλά είναι εξίσου απολαυστική κρύα.

  • Φυλάσσεται στο ψυγείο για 2-3 μέρες, σκεπασμένη καλά.

  • Αν δεν έχεις φρέσκο μούστο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πετιμέζι αραιωμένο με νερό (αναλογία περίπου 1:3), αλλά η γεύση θα διαφέρει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response