Το φέρετρο από γρανίτη είχε μήκος 185 εκατοστών και βρέθηκε σε βάθος 12 μέτρων δίπλα σε μία προτομή από αλάβαστρο, η οποία πιθανολογείται ότι αντικατοπτρίζει το πρόσωπο που βρίσκεται εντός της σαρκοφάγου
Μία τεράστια έκπληξη περίμενε τους εργάτες και τους μηχανικούς που είχαν αναλάβει να σκάψουν τα θεμέλια μίας νέας οικοδομής στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όταν ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με μία επτασφράγιστη σαρκοφάγο. Μία πελώρια γρανιτένια σαρκοφάγο που πιστεύεται πως είναι η μεγαλύτερη που έχει εντοπιστεί ποτέ στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ακόμα ποιος ή τι βρίσκεται μέσα στη σαρκοφάγο.
Το φέρετρο από γρανίτη είχε μήκος 185 εκατοστών και βρέθηκε σε βάθος 12 μέτρων δίπλα σε μία προτομή από αλάβαστρο, η οποία πιθανολογείται ότι αντικατοπτρίζει το πρόσωπο που βρίσκεται εντός της σαρκοφάγου.
Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν αμέσως την αστυνομία αλλά και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της πόλης, οι οποίες πιστοποίησαν ότι πρόκειται για μία αυθεντική σαρκοφάγο, ενώ η χρονολόγησή της οδηγεί μέχρι και 2.000 χρόνια πίσω.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, οι νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί ανακαλύφθηκαν την 1η Ιουλίου σε ένα εργοτάξιο, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής επιθεώρησης ρουτίνας από κυβερνητικό κλιμάκιο.
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ο αρχαιολογικός χώρος χρονολογείται από την περίοδο της Δυναστείας των Πτολεμαίων, μεταξύ 305 και 30 π.Χ.
«Ελπίζουμε ο τάφος αυτός να ανήκει σε έναν από τους κορυφαίους αξιωματούχους της εποχής», δήλωσε ο Ayman Ashmawy, επικεφαλής του υπουργείου Αρχαιοήτων της Αιγύπτου. «Το κεφάλι από αλάβαστρο είναι πιθανό ότι είναι ενός ευγενή από την Αλεξάνδρεια. Όταν ανοίξουμε τη σαρκοφάγο, ελπίζουμε να βρούμε αντικείμενα που είναι άθικτα, πράγμα που θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε αυτό το άτομο και τη θέση του».
Αλλά το άνοιγμα για πρώτη φορά θα απαιτήσει εκτεταμένη εργασία που πρέπει να γίνει εκ των προτέρων. «Είναι επικίνδυνο να το ανοίξουμε άμεσα – πρέπει να προετοιμαστούμε», δήλωσε ο Ashmawy, εξηγώντας ότι η σαρκοφάγος θα ανοίξει στην περιοχή που βρέθηκε.
«Είναι δύσκολο να το μετακινήσουμε ανέπαφο και να το ανοίξουμε σε ένα μουσείο», είπε. «Είναι πέντε μέτρα κάτω από τη γη και ζυγίζει πάνω από 30 τόνους. Μόνο το καπάκι είναι 15 τόνοι».
Τις ερχόμενες εβδομάδες, μια ομάδα μηχανικών θα επισκεφθεί την περιοχή για να παράσχει εξοπλισμό βαρέως ανυψώσεως και δομικά στηρίγματα για να επιτρέψει στους αρχαιολόγους να αφαιρέσουν το καπάκι της σαρκοφάγου. Μόλις οι εσωτερικοί, οι ειδικοί μούμιγμα και αποκατάσταση θα είναι σε ετοιμότητα για να εξασφαλιστεί ότι τα περιεχόμενα, που εκτίθενται για πρώτη φορά σε χιλιετίες, διατηρούνται.