Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει αναθέσει στη μυστική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, τη Μοσάντ, την αποστολή να εντοπίσει χώρες που θα μπορούσαν να δεχτούν μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή η κίνηση φέρεται να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη διαχείριση των εκτοπισμένων πληθυσμών από την περιοχή.
Οι συνομιλίες έχουν ήδη ξεκινήσει με χώρες όπως η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν – δύο κράτη στην Ανατολική Αφρική που αντιμετωπίζουν δικές τους εσωτερικές προκλήσεις λόγω συγκρούσεων και οικονομικών δυσκολιών. Επιπλέον, έχουν γίνει επαφές και με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας.
Η ισραηλινή κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του Νετανιάχου, φαίνεται να επιδιώκει μια λύση για τον εκτοπισμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων από τον παλαιστινιακό θύλακα. Αν και το Ισραήλ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εξαναγκάσει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, υπάρχουν επικρίσεις ότι αυτή η πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε μια μορφή εθνοκάθαρσης.
Η Παλαιστινιακή Αρχή και ο αραβικός κόσμος έχουν αντικρούσει κατηγορηματικά και σθεναρά κάθε πιθανότητα μετεγκατάστασης των κατοίκων της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να παραμείνουν στα εδάφη τους.
Η προσπάθεια αυτή της ισραηλινής κυβέρνησης γίνεται ενώ παραμένει μετέωρη η τύχη ενός φερόμενου σχεδίου που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόνανλτ Τραμπ για ανάληψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τις ΗΠΑ και εκτοπισμό όλων των Παλαιστινίων από εκεί.
Ο μεγιστάνας ένοικος του Λευκού Οίκου έχει επανέλθει στην πρότασή του αυτή με αντικρουόμενες δηλώσεις, με κάποιες φορές να λέει ότι κανένας Παλαιστίνιος δεν θα εκδιωχθεί βίαια.
Οποιοδήποτε σχέδιο για εκτοπισμό ή μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από τη Γάζα έρχεται σε σύγκρουση με κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ