Nέος Δικαστικός Χάρτης: Σηκώνουν “ξίφη” οι δικηγόροι και κατεβάζουν ρολά στα Δικαστήρια

Κοινοποίηση:
dikastirio-

Επί ποδός βρίσκονται οι δικηγόροι για το νέο Δικαστικό Χάρτη, η συζήτηση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ στις επάλξεις βρίσκονται δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι.

Απέναντι στις διατάξεις του νομοσχεδίου οι δικηγόροι αποφάσισαν να μπλοκάρουν όλες τις δικαστικές διαδικασίες, εκκινώντας αποχή από σήμερα μέχρι την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, γεγονός που ενόψει και των διακοπών του Πάσχα στα Δικαστήρια συνεπάγεται πως όλες οι διαδικασίες θα επανέλθουν μετά την εορταστική περίοδο.

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως μία σειρά δικαστικών υποθέσεων θα μπει στον «πάγο», ενώ ήδη έχει εκκινήσει και το δημοψήφισμα των δικηγόρων Αθηνών και Πειραιώς για το καίριο ζήτημα των 5 περιφερειακών Πρωτοδικείων που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, η “δικηγορική μάχη” ξεκίνησε τη Δευτέρα 22 Απριλίου με τους δικηγόρους της Αθήνας να πραγματοποιούν αποχή από όλες τις πολιτικές υποθέσεις πάσης φύσεως η οποία καταλαμβάνει και τα συναινετικά διαζύγια. Την ίδια ημέρα ξεκίνησαν και τα δημοψηφίσματα στους Δικηγορικού Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά σχετικά με το εάν αποδέχονται οι δικηγόροι μέλη τους την δημιουργία περιφερειακών πρωτοδικείων στο νομό Αττικής σύμφωνα με το νέο Δικαστικό Χάρτη.

Από την Τρίτη 22 Απριλίου, τυπικά έως και την Μεγάλη Τρίτη, αλλά πρακτικά λόγω των διακοπών του Πάσχα έως και την Δευτέρα του Θωμά, οι δικηγόροι της χώρας με απόφαση της Ολομέλεια τους , κατέρχονται σε καθολική αποχή με άδειες ουσιαστικά να δίδονται μόνο αν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής.

Σε κινητοποιήσεις και οι δικαστικοί υπάλληλοι

Σφοδρές αντιδράσεις φέρνει ο νέος Δικαστικός Χάρτης και στους δικαστικούς υπαλλήλους οι οποίοι προχωρούν την Τετάρτη 24 Απριλίου σε 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους.

“Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει κανένα απ’ τα διαχρονικά προβλήματα των δικαστικών υπηρεσιών· την τραγική υποστελέχωση, τις σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, τις χαμηλές αποδοχές των δικαστικών υπαλλήλων, τα κάθε είδους εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη. Αντίθετα, το νομοσχέδιο αποτελεί αντιδραστική τομή – μέρος ενός ευρύτερου παζλ (που συμπληρώνεται κομμάτι – κομμάτι), είναι ενάντια στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και θα πλήξει περαιτέρω τα δικαιώματα των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και των “συναλλασσόμενων” με τη Δικαιοσύνη”, αναφέρουν και συμπληρώνουν: “Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων των καταργούμενων – συγχωνευμένων υπηρεσιών θα μεταφερθούν στα κατά τόπους κεντρικά Πρωτοδικεία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι θα είναι εν δυνάμει μετακινούμενοι – νομάδες όπου και όποτε χρειαστεί. Για παράδειγμα ο δικαστικός υπάλληλος που σήμερα υπηρετεί στο Αγρίνιο μπορεί – μ’ ένα απλό “εντέλλεσθε” να μετακινηθεί στο Μεσολόγγι ή τη Ναύπακτο. Η πρόβλεψη κάλυψης των σχετικών δαπανών μετακίνησης αποδεικνύει του λόγου το αληθές”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: