Να θεωρηθεί λήξαν το εαρινό ακαδημαϊκό εξάμηνο και να προαχθούν όλοι οι φοιτητές στο επόμενο, χωρίς να αξιολογηθούν μέσω εξετάσεων -εξ αποστάσεως ή διά ζώσης- ζητούν φοιτητές από την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τα Ιωάννινα.
Τα εν λόγω αιτήματα ξεκίνησαν από φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης την Τρίτη.
«Δε φταίμε εμείς για την πανδημία και τις επιπτώσεις της», δήλωσαν οι φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη επικαλούμενοι δυσκολίες πρόσβασης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, λόγω έλλειψης τεχνικών μέσων (υπολογιστές, σύνδεση στο διαδίκτυο), καθυστερήσεις στην παραλαβή των συγγραμμάτων, αλλά και «άγχος, φόβο, αγωνία, πίεση περνώντας δύο μήνες σε εγκλεισμό».
«Θεωρούμε πως είναι δίκαιο να περαστούν τα μαθήματα και να προαχθούμε στο επόμενο εξάμηνο, πως είναι λογικό να μη γίνει η εαρινή εξεταστική -ούτε ηλεκτρονική, ούτε διά ζώσης, η οποία θα είναι με τους χειρότερους όρους. Να μην πληρώσουν οι φοιτητές όλη αυτή την κατάσταση», αναφέρουν.
Φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ διαχωρίζουν τη θέση τους από φοιτητές που ζητούν κατοχύρωση μαθημάτων χωρίς εξετάσεις
Αντιεπιστημονικό και κενό περιεχόμενου χαρακτηρίζουν πρόεδροι φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ το αίτημα ομάδας συναδέλφων τους από τις «Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ», να κατοχυρωθούν σε όλους τους φοιτητές τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου, χωρίς να πραγματοποιηθούν εξετάσεις.
Οι φοιτητές θεωρούν ότι η πρωτοβουλία της ομάδας, που εκτός από τη Θεσσαλονίκη οργάνωσε την περασμένη Τρίτη παρόμοιες κινητοποιήσεις σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Ιωάννινα, «συκοφαντεί τα συλλογικά, συγκροτημένα αιτήματα μας, αποπροσατολίζοντας από τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φοιτητές με την εξεταστική, τα εργαστήρια, τις κλινικές μας».
«Σήμερα, είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, οι φωνές που “αγωνίζονται να μην δώσουμε εξεταστική”. Εξυπηρετούν τον σκοπό την κυβέρνησης: να μαθαίνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα για το επιστημονικό μας αντικείμενο, σκόρπια, αποσπασματικά, αρκεί αυτά που μαθαίνουμε να είναι αυτά που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αυτά που μας κάνουν ακόμη πιο φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων, κρίνοντας ότι «η ηλεκτρονική εξεταστική που επέλεξε σαν λύση το Υπουργείο Παιδείας είναι ουσιαστικά ομολογία των τεράστιων ελλείψεων σε εγκαταστάσεις, καθηγητές, προσωπικό καθαριότητας» και καλώντας τους φοιτητές «να παλέψουν μέσα από τους συλλόγους τους να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο, να γίνει η εξεταστική δια ζώσης με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».
Τη δήλωση υπογράφουν οι πρόεδροι των Φοιτητικών Συλλόγων Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Φυσικής, Γεωλογίας, Βιολογίας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Παιδαγωγικού, Ψυχολογίας, Αγγλικής Φιλολογίας, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και από τον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών.