Nτοκιμαντέρ BBC: Τοξικά αέρια θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές στη Μέση Ανατολή

Κοινοποίηση:
γαζα

Τοξικά αέρια θέτουν σε κίνδυνο ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη Μέση Ανατολή, διαπιστώνει το BBC

Οι τοξικοί ρύποι που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του flaring θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους από ό,τι φοβούνταν οι ειδικοί προηγουμένως, σύμφωνα με έρευνα του BBC. Η καύση αερίων κατά τη γεώτρηση στοχεύει ακριβώς στην εξακρίβωση της ποιότητας του φυσικού αερίου προτού αυτό διοχετευτεί με ασφάλεια σε αγωγούς και σε μονάδες επεξεργασίας, και πραγματοποιείται σε όλο τον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που φιλοξενούν τη Σύνοδο για το Κλίμα COP28.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η ρύπανση εξαπλώνεται εκατοντάδες μίλια μακριά, επιδεινώνοντας την ποιότητα του αέρα σε ολόκληρη την περιοχή. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαγόρευσαν τη συνήθη πρακτική πριν από 20 χρόνια, αλλά οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι συνεχίζεται, παρά τις πιθανές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων τους και των γειτονικών χωρών.

Η ανάλυση για το BBC Arabic δείχνει ότι τα αέρια εξαπλώνονται τώρα εκατοντάδες χιλιόμετρα σε όλη την περιοχή. Η ρύπανση από πηγάδια στο Ιράκ, το Ιράν και το Κουβέιτ αναλύθηκε επίσης ως μέρος της μελέτης.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που διαχειρίζονται τις τοποθεσίες όπου σημειώθηκαν καύσεις δήλωσαν ότι εργάζονται για τη μείωση της πρακτικής. Τη Δευτέρα, το BBC News αποκάλυψε έγγραφα που διέρρευσαν που έδειχναν πώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τον ρόλο τους ως οικοδεσπότης των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα ως ευκαιρία για να συνάψουν συμφωνίες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ο Ντέιβιντ Μπόιτ, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, δήλωσε ότι τα ευρήματα του BBC ήταν: «πολύ ανησυχητικά». Μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και κράτη στη Μέση Ανατολή παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων αποτυγχάνοντας να αντιμετωπίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση από ορυκτά καύσιμα.

«Παρά τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο, τα πετροκράτη συνεχίζουν να λειτουργούν ως συνήθως με απόλυτη ατιμωρησία και μηδενική ευθύνη». Πώς η κρυμμένη τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση των πετρελαϊκών γιγάντων εξαπλώνεται εκατοντάδες χιλιόμετρα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ντουμπάι, το Άμπου Ντάμπι, το Κουβέιτ, το Ιράν και το Ιράκ.

Το flaring μπορεί να αποφευχθεί και το αέριο μπορεί να συλληφθεί και να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή τη θέρμανση των σπιτιών – ωστόσο συνεχίζει να συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Οι ρύποι από την έκρηξη περιλαμβάνουν τα PM2,5, το όζον, το NO2 και το βενζο(a)πυρένιο (BaP) που σε υψηλά επίπεδα ή συνεχιζόμενη έκθεση έχουν συνδεθεί με εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο, άσθμα και καρδιακές παθήσεις σύμφωνα με ειδικούς, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( ΠΟΥ).

To flaring είναι επίσης μια σημαντική πηγή των αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη. Πριν από δύο δεκαετίες, η εθνική εταιρεία πετρελαίου των ΗΑΕ, Adnoc – που διευθύνεται από τον πρόεδρο της φετινής συνόδου κορυφής για το κλίμα COP28, σουλτάνο Αλ Τζαμπέρ- δεσμεύτηκε να τερματίσει τις «φλόγες ρουτίνας». Ωστόσο, η αξιολόγηση των δορυφορικών εικόνων από το BBC δείχνει ότι λαμβάνει χώρα σε καθημερινή βάση σε υπεράκτιες τοποθεσίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: