Πάνω από δύο δεκαετίες από τότε που οι ερευνητές της NASA είδαν για πρώτη φορά εικόνες μυστηριωδών σχηματισμών που μοιάζουν με αράχνες στο νότιο ημισφαίριο του Άρη, η διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι αναδημιούργησε τις «αράχνες» του πλανήτη εδώ στη Γη.
Ονομάζονται «αραχνοειδές έδαφος», οι σχηματισμοί εκτείνονται σε μήκος πάνω από μισό μίλι και έχουν εκατοντάδες διακλαδώσεις που μοιάζουν με πόδια αράχνης, σύμφωνα με τη NASA.
Οι θεωρίες γύρω από τις «αράχνες» του Κόκκινου Πλανήτη χρονολογούνται από το 2003, όταν οι ερευνητές πήραν μια γεύση του εδάφους μέσω των διαστημοπλοίων σε τροχιά γύρω από τον Άρη, με πολλούς να πιστεύουν ότι σχηματίζονται μέσω πάγου διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος δεν εμφανίζεται φυσικά στη Γη.
Για να επιβεβαιώσουν αυτή την υπόθεση, ερευνητές από το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA στη Νότια Καλιφόρνια δήλωσαν ότι αναδημιούργησαν τη διαδικασία σχηματισμού σε ένα προσομοιωμένο περιβάλλον του Άρη που μιμείται την πίεση και τη θερμοκρασία του αέρα του πλανήτη.
Ο θάλαμος προσομοίωσης χρησιμοποιεί υγρό άζωτο για να φτάσει σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές, περίπου στους μείον 150 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη NASA.
Τα αποτελέσματα της πενταετούς μελέτης δημοσιεύθηκαν στο The Planetary Science Journal.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν το φως του ήλιου θερμαίνει το έδαφος κάτω από πλάκες πάγου διοξειδίου του άνθρακα που σχηματίζονται στην επιφάνεια του Άρη κάθε χειμώνα, το έδαφος απορροφά τη θερμότητα και προκαλεί τον πάγο που βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό να μετατραπεί απευθείας σε αέριο διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με τη NASA.
Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται «εξάχνωση», προκαλεί ρωγμές στον πάγο και φέρνει σκόνη και χώμα στην επιφάνεια του.
«Όταν ο χειμώνας μετατρέπεται σε άνοιξη και ο υπόλοιπος πάγος εξαχνώνεται, σύμφωνα με τη θεωρία, οι αραχνοειδείς ουλές από αυτές τις μικρές εκρήξεις είναι αυτό που μένει πίσω», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.
Για να αναδημιουργήσουν τη διαδικασία σχηματισμού στον θάλαμο προσομοίωσης, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ανέλυσαν προσομοιωμένο έδαφος του Άρη που περιορίστηκε και βυθίστηκε σε υγρό άζωτο.
Ταιριάζοντας τη μειωμένη πίεση του αέρα με εκείνη του νότιου ημισφαιρίου του Άρη, οι ερευνητές δήλωσαν ότι παρακολούθησαν το αέριο διοξείδιο του άνθρακα να ρέει στη συνέχεια στον θάλαμο και να συμπυκνώνεται σε πάγο για μια περίοδο τριών έως πέντε ωρών.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές τοποθέτησαν μια θερμάστρα μέσα στον θάλαμο κάτω από το προσομοιωμένο χώμα για να το ζεστάνουν και να σπάσουν τον πάγο.
Οι θεωρίες, σύμφωνα με ερευνήτρια, αποδείχθηκαν καθώς ένα νέφος αερίου διοξειδίου του άνθρακα εξερράγη μέσα από την προσομοίωση εδάφους του Άρη.
Τα εργαστηριακά πειράματα και οι εικόνες σε τροχιά είναι η πιο κοντινή ματιά που έχει η NASA σε αυτές τις μοναδικές αράχνες του Άρη, με τα ρόβερ Curiosity και Perseverance να εξερευνούν μακριά από την περιοχή όπου εμφανίζονται.
Μέχρι στιγμής, ένα διαστημικό σκάφος δεν έχει ακόμη προσγειωθεί στο νότιο ημισφαίριο του Κόκκινου Πλανήτη.