Όλοι μας γνωρίζαμε ότι τα ψάρια και τα καρότα είναι από τις βασικές τροφές που προστατεύουν τα μάτια μας, είναι κάτι που το ακούμε από την παιδική μας ηλικία. Πολυάριθμες έρευνες επίσης, έχουν αποδείξει ότι οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα ιχνοστοιχεία που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια μπορούν να μας εξασφαλίσουν τέλεια όραση μέχρι… τα βαθιά μας γεράματα!
Όμως μια νέα έρευνα έρχεται να «ταράξει» λίγο τα δεδομένα και να φέρει στην επιφάνεια ένα φρούτο που κάνει καλό στην όραση μας. Ποιο είναι αυτό; Το σταφύλι. Συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο απώλειας της όρασης, καθώς προστατεύει από το οξειδωτικό στρες που καταστρέφει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Το οξειδωτικό στρες προκαλεί βλάβες στα μάτια επειδή είναι μια διαδικασία που συνοδεύεται από την απελευθέρωση βλαβερών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.
Το σταφύλι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα υγιή κύτταρα από τη σταδιακή φθορά του DNA. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του φρούτου έχουν σημαντική προστατευτική δράση για τα μάτια.
Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι το τμήμα του οφθαλμού που αποτελείται από κύτταρα ευαίσθητα στο φως (φοτοϋποδοχείς). Οι εκφυλιστικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς συχνά οδηγούν στην τύφλωση.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Abigail Hackam, η οποία ηγήθηκε της νέας έρευνας, «η ένταξη του σταφυλιού στη διατροφή φαίνεται να διατηρεί την υγεία του αμφιβληστροειδούς παρά την παρουσία οξειδωτικού στρες».
Τα αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες συσχετίζονται έντονα με τις βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλες σοβαρές παθήσεις των ματιών.
Το σταφύλι αποτελεί κατά γενική ομολογία υπερτροφή, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και βιταμίνη Κ αλλά και βήτα καροτένιο.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nutrition.