Το βράδυ της Παρασκευής, μια σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας και την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στις ακτές του Μπουγιουκτσεκμετζέ. Η δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της πόλης, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.
Οι αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση για τυχόν μετασεισμούς ή ζημιές που μπορεί να προκύψουν από τη σεισμική δραστηριότητα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η περιοχή είναι γνωστή για τη σεισμικότητά της λόγω των τεκτονικών πλακών που συναντώνται εκεί.
⚠Preliminary info: #earthquake (#deprem) about 30 km SW of #Büyükçekmece (#Turkey) 2 min ago (local time 20:33:16)❗MAGNITUDE NOT AVAILABLE YET❗Updates at:
https://t.co/QMSpuj6Z2H
https://t.co/AXvOM7I4Th
https://t.co/wPtMW5ND1t pic.twitter.com/VwXNKBoXsh— EMSC (@LastQuake) April 25, 2025
Ο σεισμός 4,3 Ρίχτερ εκδηλώθηκε στις 20:33 και είχε εστιακό βάθος 7,01 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους μετά τον σεισμό.
#DEPREM
Büyüklük:4.3 (Mw)
Yer:Marmara Denizi – [17.82 km] Büyükçekmece (İstanbul)
Tarih:2025-04-25
Saat:20:33:15 TSİ
Enlem:40.85583 N
Boylam:28.43111 E
Derinlik:7.01 km
Detay:https://t.co/EOyqQRrbcc@afadbaskanlik @trthaber @anadoluajansi— AFAD Deprem (@DepremDairesi) April 25, 2025
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 23 Απριλίου έλαβε χώρα ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,2 βαθμών Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, η οποία προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους.
Κλείσιμο
Διχασμένοι οι Τούρκοι επιστήμονες για τα 6,2 Ρίχτερ
Διχασμένοι είναι οι Τούρκοι σεισμολόγοι όσον αφορά τη συνέχεια της σεισμικής συμπεριφοράς της περιοχής της Κωνσταντινούπολης και της Θάλασσας του Μαρμαρά, μετά τον σεισμό των 6,2 βαθμών της Τετάρτης.
Αρκετοί σεισμολόγοι, με κυριότερο τον ευρέως γνωστό Νατζί Γκιορούρ, εκφράζουν την άποψη ότι ο σεισμός αυτός είναι «προάγγελος» του μεγάλου σεισμού της τάξεως των 7,2 Ρίχτερ που αναμένεται στην ίδια περιοχή και θα εκλύσει δέκα φορές περισσότερη ενέργεια -ίσως και περισσότερο σε λογαριθμική κλίμακα αν είναι ισχυρότερος ο σεισμός- σε σχέση με την τελευταία ισχυρή δόνηση