«Στόχος να υπερβούν οι άνθρωποι τις βιολογικές τους δυνατότητες».
Η εταιρεία εμφυτευμάτων τσιπ του Έλον Μασκ, Neuralink, αναζητά τον πρώτο της εθελοντή που είναι πρόθυμος να αφαιρέσει ένα κομμάτι του κρανίου του, ώστε ένας ρομποτικός χειρουργός να μπορεί να εισάγει λεπτά καλώδια και ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό του.
Ο ιδανικός υποψήφιος θα είναι ένας τετραπληγικός ηλικίας κάτω των 40 ετών που θα κάνει επίσης μια διαδικασία που περιλαμβάνει την εμφύτευση ενός τσιπ, το οποίο έχει 1.000 ηλεκτρόδια, στον εγκέφαλό του, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Bloomberg News.
Η διεπαφή θα επέτρεπε τις λειτουργίες του υπολογιστή να εκτελούνται μέσω της…σκέψης.
Αφότου ένας χειρουργός αφαιρέσει ένα μέρος του κρανίου, ένα ρομπότ ύψους 7 ποδιών, που ονομάζεται “R1”, εξοπλισμένο με κάμερες, αισθητήρες και μια βελόνα, θα σπρώξει 64 «κλωστές» στον εγκέφαλο ενώ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αποφύγει τα αιμοφόρα αγγεία, ανέφερε το Bloomberg.
Κάθε «κλωστή», η οποία είναι περίπου το 1/14 της διαμέτρου ενός κλώνου ανθρώπινης τρίχας, είναι επενδεδυμένη με 16 ηλεκτρόδια που είναι προγραμματισμένα να συλλέγουν δεδομένα για τον εγκέφαλο.
Τα ηλεκτρόδια έχουν σχεδιαστεί για να καταγράφουν τη νευρική δραστηριότητα που σχετίζεται με την πρόθεση κίνησης. Αυτά τα νευρικά σήματα στη συνέχεια αποκωδικοποιούνται από υπολογιστές Neuralink.
Το ρομπότ R1 έχει ήδη πραγματοποιήσει εκατοντάδες πειραματικές επεμβάσεις σε χοίρους, πρόβατα και πιθήκους.
«Τα τελευταία δύο χρόνια επικεντρώθηκαν στην κατασκευή ενός προϊόντος έτοιμου για τον άνθρωπο», λένε από την Neuralink και συνεχίζουν, σε μία πρώτη διαφήμιση από τα “θαύματα” που θα κάνουν τα εγκεφαλικά μικροτσίπ:
«Ήρθε η ώρα να βοηθήσουμε έναν πραγματικό άνθρωπο. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει μια γενικευμένη διεπαφή του εγκεφάλου και να αποκαταστήσει την αυτονομία σε άτομα με νευρολογικές παθήσεις και ειδικές ιατρικές ανάγκες.
Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να το έχουμε αυτό διαθέσιμο για δισεκατομμύρια ανθρώπους και να ξεκλειδώσει το ανθρώπινο δυναμικό και να υπερβεί τις βιολογικές μας δυνατότητες».