New York Times: Οι τακτικές των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού επηρεάζουν αρνητικά τον υπόλοιπο πλανήτη

Κοινοποίηση:
paul-volcker

Καθώς η Federal Reserve αρχίζει να αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό που έχουν δει οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες, οι επιθετικές προσπάθειές της μπορεί να έχουν σημαντικά, απρόβλεπτα αποτελέσματα σε όλο τον κόσμο, με μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες για τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, ανέφεραν οι New York Times την Πέμπτη.

«Η ιστορία είναι ένας καλός οδηγός για το πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι οι πολιτικές της Fed για τον υπόλοιπο κόσμο» ανέφερε η έκθεση.

Κατά τη δεκαετία του 1980, μετά από αρκετά χρόνια ανόδου των τιμών, η Fed αύξησε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων έως σχεδόν 20%. Μέχρι το τέλος του 1982, η ανεργία είχε φτάσει στο 10,8% στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε.

Οι επιπτώσεις των αποφάσεων της Fed έγιναν αισθητές πέρα από τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών – καθώς τα επιτόκια αυξάνονταν, έγινε πιο δύσκολο να εξυπηρετηθούν τα χρέη από ξένες χώρες, οδηγώντας τις χώρες που είχαν δανειστεί στις διεθνείς αγορές τα προηγούμενα χρόνια σε ένα κύμα χρεοκοπιών – πρώτα το Μεξικό το 1982 και στη συνέχεια όλη την Λατινική Αμερική και όχι μόνο.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η κρίση χρέους που ακολούθησε ήταν βαθιά τραυματική, αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι «όλη η Λατινική Αμερική οδηγήθηκε σε κατάρρευση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας και ακραία επίπεδα φτώχειας, από τα οποία η περιοχή έκανε πολλά χρόνια να ανακάμψει».

«Αλλά οι Αμερικανοί πολιτικοί εκείνη την εποχή δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στις παγκόσμιες επιπτώσεις των αποφάσεών τους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο τότε πρόεδρος της Fed, Πωλ Βόλκερ, αργότερα παραδέχτηκε ότι «την Αφρική δεν την υπολογίζαμε καν».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τη δεκαετία του 80 επί αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου ο πληθωρισμος έτρεχε με χίλια και τα επιτόκια ΚΑΚΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΕΦΤΑΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 17% ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΗΤΑΝ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΧΑΖΟ-ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ.
    Και δε μου λέτε;; Τα digital stables coins που έρχονται για ν αντικαταστήσουν το υπάρχον χρήμα με τι θα συνδέονται;;;; Με τρόφιμα κι ορυκτά;;;
    Εμείς τι έχουμε από αυτά για να τα στνδεσουμε;;;
    Τι έχουμε που να μας επιτρέπουν αυτοί να το χρησιμοποιήσουμε ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΟΛΑ
    Κι επειδή ακριβώς τα έχει όλα για αυτό ΑΝΗΚΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΙΝ.

Comments are closed.