Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, το αφεντικό της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο ηγέτης της Apple, Τιμ Κουκ, και ο επικεφαλής της Google, Σούνταρ Πιτσάι, εθεάθησαν να παίρνουν πρωταγωνιστικές θέσεις στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.
Εθεάθησαν επίσης ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο και ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Πολλά από αυτά τα στελέχη ήταν από τους βασικούς επικριτές του Τραμπ στον επιχειρηματικό κόσμο κατά την πρώτη του θητεία, μιλώντας ανοιχτά για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση.
Αρκετοί από τους δισεκατομμυριούχους τεχνολογίας ενώθηκαν με τον Τραμπ στη ροτόντα του Καπιτωλίου, συμπεριλαμβανομένου του αφεντικού της SpaceX και της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος πέρασε αρκετά δευτερόλεπτα…κοιτάζοντας το περίτεχνο ταβάνι. Ο Μασκ ξόδεψε σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια βοηθώντας τον πρόεδρο στην προεκλογική του εκστρατεία και έκτοτε παραμένει στενά στο πλευρό του.
Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok,Σου Ζι Τζου αναμένεται επίσης να παραστεί στην τελετή, καθώς η εταιρεία του αντιμετωπίζει τις συνέπειες από την απαγόρευση των ΗΠΑ, καθώς και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI και ο Ντάρα Κοσροβσάχι της Uber. Eίναι ένα εντυπωσιακό θέαμα. Η τελευταία δημόσια εκδήλωση στην Ουάσιγκτον που συγκέντρωσε τόσα πολλά αφεντικά τεχνολογίας στην ίδια αίθουσα ήταν μια ακρόαση στο Κογκρέσο το 2020 με στόχο τις εταιρείες τους.
Σήμερα, οι περισσότερες από τις εταιρείες εξακολουθούν να έχουν σοβαρές εκκρεμότητες ενώπιον της αμερικανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων αγωγών κατά των μονοπωλίων, ερευνών, ρυθμιστικών μαχών και δασμών.
Την περασμένη εβδομάδα, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο Μάικλ Μπένετ, και οι δύο Δημοκρατικοί, μοιράστηκαν μια επιστολή προς τα στελέχη, η οποία τους κατηγορούσε ότι προσπαθούσαν «να συμφιλιωθούν με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον έλεγχο, να περιορίσουν τη ρύθμιση και να αγοράσουν χάρη».
«Είναι αστείο που δεν μου έστειλαν ποτέ κάτι από αυτά για να συνεισφέρω στους Δημοκρατικούς», δημοσίευσε ο κ. Άλτμαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαντώντας. Το πόσο θα κρατήσει η τεχνολογική άνθηση και πόσο θα πιέσει ο Τραμπ σε πολλά από αυτά τα ζητήματα μένει να αποδειχθεί.
Αλλά ο πρόεδρος, ο οποίος έφυγε από το αξίωμα την πρώτη φορά ως ένα είδος «παρία στον επιχειρηματικό κόσμο» όπως σημειώνει το BBC φαίνεται να απολαμβάνει τη νέα του θέση. Όπως έγραψε στα social media τον περασμένο μήνα: «Όλοι θέλουν να είναι φίλοι μου!»
Οι εκκολαπτόμενες φιλίες του Τραμπ με στελέχη τεχνολογίας δεν έχουν πάει καλά με όλους στον κύκλο του. Ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου Τραμπ, Στιβ Μπάνον, χαρακτήρισε την Κυριακή τον Μασκ «πραγματικά κακό τύπο», υποστηρίζοντας ότι θα τον έβαζε «να φύγει από εδώ μέχρι την Ημέρα της ορκωμοσίας».