«O ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ». Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Από την Χαϊδελβέργη στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ

Κοινοποίηση:
lykourezos2

Στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο πέρασε την χθεσινή νύχτα σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Η σύλληψή του για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών» μετά το ένταλμα που εξέδωσε σε βάρος του ο ειδικός εφέτης-ανακριτής, έγινε από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής χθες το μεσημέρι.

Ένα μεσημέρι που έμελλε να αποδειχθεί πικρό για τον πιο διάσημο ποινικολόγο της χώρας, ο οποίος βρέθηκε κρατούμενος στο 85ο έτος ενός μυθιστορηματικού βίου. Ενός βίου που τα έχει όλα στον μέγιστο βαθμό: Εφηβικές ανησυχίες, δυνατούς έρωτες, δύο γάμους με πανέμορφες γυναίκες, υποθέσεις που συγκλόνισαν και ένα πολυσυζητημένο love story που έληξε πριν λίγο καιρό.

Το γαϊτανάκι της ζωής του Αλέξανδρου Λυκουρέζου είναι πραγματικά συναρπαστικό…

likourezos-laskari
Με τη Ζωή Λάσκαρη και την κόρη τους

Ο συνήγορος του διαβόλου

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αποκαλέσει τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο «συνήγορο του διαβόλου», ειδικά όταν αποφάσισε να υπερασπιστεί τον εγκληματία πολέμου αρχιστράτηγο Ράτκο Μλάντιτς. Το έκανε πηγαίνοντας κόντρα σε όλους αυτός ο ευφυής νομικός, γνωρίζοντας ότι θα τα ακούσει για τα καλά, αλλά χωρίς να νοιάζεται καθόλου γι’ αυτό.

«Τα έχω ακούσει και με έχουν βρίσει πολλές φορές στην διαδρομή μου, αλλά αλίμονο αν έκανα πίσω γι’ αυτό» είχε πει προ ετών σε μια συνάθροιση φίλων.

Στο γραφείο του υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες κρεμασμένες στους τοίχους. Μια από αυτές περιλαμβάνει την γυναίκα της ζωής του, Ζωή Λάσκαρη, να ποζάρει γυμνή στη Δήλο για εκείνη την περίφημη φωτογράφιση του Playboy, δείγμα και αυτό της αντισυμβατικότητας του Λυκουρέζου, που τολμούσε να έχει σε κοινή θέα την σύζυγό του χωρίς ρούχα.

diki-vagioni
Στιγμιότυπο από τη δίκη Βαγιώνη

Έτερη κορνίζα περιέχει ένα δημοσιογραφικό ρητό που γράφει: «Όταν κερδίζει τον υποπτεύονται, όταν χάνει τον κατηγορούν κι όλοι τον καταγγέλλουν έως ότου-χτύπα ξύλο-τον χρειαστούν. Αν ήταν όντως συνήγορος του διαβόλου όλα τ’ αγγελούδια θα’ ταν βαθιά στον Κορυδαλλό».

Στην συγκεκριμένη φυλακή είναι πολύ πιθανό να βρεθεί μετά την απολογία του ο άνθρωπος που αθώωσε τον Αθανάσιο Μελίστα σε δεύτερο βαθμό για την δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Μόνο που ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είχε μάθει από νεαρός να αντιδρά και να κάνει αυτό που είχε μέσα στο κεφάλι του και όχι αυτό που ήθελαν οι άλλοι ή επίτασσε η λογική.

Τότε ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας, όμως όταν φτάνει στην Χαϊδελβέργη λίγα χρόνια μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’50, υποκύπτει στην γοητεία του ποινικού δικαίου και η νομική γίνεται όπως έχει πει σε συνέντευξή του, η δια βίου ερωμένη του.

likourezos-laskari-2
Με την αγαπημένη του σύζυγο, Ζωή Λάσκαρη

Από την Αλίσια στην Ζωή

Το 1966 μια χρονιά που θα αποδειχτεί σημαδιακή στη ζωή του, ο 32χρονος δικηγόρος είναι ένας γοητευτικός άνδρας με αρκετές γυναικείες κατακτήσεις.
Συναγελάζεται με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Νίκο Γκάτσο, την Μελίνα Μερκούρη και τον Τάκη Χορν τους οποίους συναντάει στο Zonars ή στο Κολωνάκι για να πιουν καφέ ή να φάνε συζητώντας για πολιτική, φιλοσοφία, θέατρο, ποίηση και τέχνη.

Μόνο που έχει ερωτευτεί δυνατά την γοητευτική Βραζιλιάνα Αλίσια, την οποία γνωρίζει λίγους μήνες πριν, όταν πέφτει τυχαία πάνω της και την ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Ο πρώτος του γάμος είναι γεγονός και μαζί της θα φύγει από την Ελλάδα λίγο μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, ενώ ο πατέρας του Λυκουρέζου είναι στη φυλακή λόγω πολιτικών φρονημάτων.

Θα κινηθούν μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού πριν εγκατασταθούν μόνιμα στην Βρετανική πρωτεύουσα, όπου η Αλίσια δουλεύει ως μοντέλο για να τα βγάλουν πέρα.

Το 1968 χάνει τον πατέρα του και βρίσκεται για λίγο στο Παρίσι ζώντας τον Μάη του ’68, χωρίς όμως να να δώσει το παρόν στις συγκρούσεις που ταρακούνησαν συθέμελα την Ευρώπη.
Με την πανέμορφη Βραζιλιάνα θα μείνει παντρεμένος μέχρι το 1973 και θα αποκτήσουν δύο παιδιά, τον Ιάσονα-που είναι γιατρός και ζει μόνιμα στο εξωτερικό-και την Μαρία που κατοικεί μόνιμα στην Αίγινα μαζί με τον σύζυγό της.

Όταν επιστρέφει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1974 ανοίγει το δικηγορικό του γραφείο σε ένα μικρό γραφείο στη Σόλωνος και πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά.
Η μήνυση κατά των πρωταιτίων της Χούντας που μέχρι τότε δεν είχαν κατηγορηθεί από κανέναν τον κάνει πασίγνωστο μέσα σε λίγα 24ωρα, ενώ η γνωριμία του με την Ζωή Λάσκαρη είναι μάλλον αμήχανη.

Όταν εκείνη πάει στο γραφείο του για να αναλάβει μια υπόθεση της ο Λυκουρέζος δεν έχει δει ούτε μια ταινία της, κάτι πάντως που δεν θα σταθεί εμπόδιο στον δρόμο τους. Μαζί της θα ανέβει για δεύτερη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας και θα πορευτούν μαζί στην ζωή για σαράντα χρόνια, αποκτώντας και ένα παιδί την Μαρία-Ελένη Λυκουρέζου.

lik-kalogridi
Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος με τη Νατάσα Καλογρίδη σε κοινή τους έξοδο

Οι μεγάλες δίκες και ο «τυφώνας» Καλογρίδη

Σε μια διαδρομή πενήντα και πλέον χρόνων ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ανέλαβε κάποιες πολύ δύσκολες υποθέσεις, πολλές από τις οποίες τον έχρισαν αντιπαθή στην κοινή γνώμη.
Όπως έχει δηλώσει ποτέ δεν υπερασπίστηκε δύο κατηγορίες ανθρώπων που δικάζονταν, τους τρομοκράτες και τους παιδεραστές.

Στα χρονικά έμεινε η κόντρα του με τον αείμνηστο συνονόματο Αλέξανδρο Κατσαντώνη σε μια ιστορία που συγκλόνισε το πανελλήνιο όχι μόνο λόγω των πρωταγωνιστών της, αλλά και λόγω της αντιπαράθεσης των δύο Αλέξανδρων.

Του Κατσαντώνη και του Λυκουρέζου, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Ιωσήφ Βαγιωνή, κατηγορούμενο για τη δολοφονία της ερωμένης του, νεαρής φιλολόγου Νέλλης Πίσχου. Είναι η πρώτη φορά που οι δύο κορυφαίοι Ελληνες νομικοί διασταύρωσαν ως αντίπαλοι τα ξίφη τους. Ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης, ως πολιτική αγωγή, δίνει ρέστα στην αντιδικία τους στο ακροατήριο, επιδεικνύοντας μέγα δικαστικό αλλά και τηλεοπτικό πάθος, καθώς τα τεκταινόμενα της δίκης αποδρούν από τη δικαστική αίθουσα προς τις μικρές οθόνες.

Ο Λυκουρέζος απαντά με όλη του την ρητορική δεινότητα αλλά χάνει κατά κράτος, αφού ο Βαγιωνής καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 21 ετών και στο Εφετείο σε 17ετή φυλάκιση.
Κατά την διάρκεια της μακρόχρονης παρουσίας του στα δικαστικά έδρανα, θα υπερασπιστεί μεταξύ δεκάδων τον Γιώργο Κοσκωτά και τον Σερβοβόσνιο στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς που δικάζεται ως εγκληματίας πολέμου για τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας.

Και τότε ακούει πολλά, αλλά το αυτί του δεν ιδρώνει…

mladic
Ο Ράτκο Μλάντιτς, ένας από τους εντολείς του γνωστού ποινικολόγου

Η απώλεια της Ζωής και ο «τυφώνας» Καλογρίδη

Ο θάνατος της Ζωής Λάσκαρη τον συγκλονίζει. Μαζί έζησαν τα πάντα, αντιμετώπισαν δύσκολες καταστάσεις όπως τον γάμο-αστραπή της Μαρίας-Ελένης και του Απόστολου Γκλέτσου που διαλύθηκε μέσα σε ένα μήνα.

Η απώλεια της αγαπημένης του συζύγου είναι κάτι που τον σημαδεύει ανεξίτηλα, όμως απρόβλεπτος όπως είναι στην ζωή του, δίνει την αφορμή να συζητηθεί και πάλι όταν αρχίζει να βγαίνει με την εκρηκτική Νατάσα Καλογρίδη.

Είναι 84 ετών και αυτή 55, όμως τίποτε δεν τους σταματά και όταν οι φήμες αρχίζουν να οργιάζουν αυτοί αδιαφορούν και κάνουν αυτό που θέλουν.

Ως ένας άνθρωπος που δεν έχει μάθει να κρύβεται ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος της κρατάει το χέρι όταν πηγαίνουν στο θέατρο, την φιλάει τρυφερά σε νυχτερινή τους έξοδο και ταξιδεύει μαζί της στην ρομαντική Βενετία.

Ακούστηκαν πολλά για την σχέση τους, γράφτηκαν ακόμη περισσότερα για χωρισμό και επανασύνδεση και η τελευταία δημόσια εμφάνιση του ζευγαριού έλαβε χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Λίγους μήνες δηλαδή πριν «σκάσει» σαν βραδυφλεγής βόμβα η εμπλοκή του Αλέξανδρου Λυκουρέζου στην υπόθεση «μαφία των φυλακών».

Η σύλληψή του χθες το μεσημέρι έξω από μεγάλο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, όπου είχε επαγγελματικό ραντεβού τον οδήγησε στη πρώτη νύχτα του ως κρατούμενος στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, μόνος με τις σκέψεις του για τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

likourezos-mnimosino
Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος συντετριμμένος στο μνημόσυνο της Ζωής Λάσκαρη
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: