Εφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ένας από τους πλέον σημαντικούς ανθρώπους της μόδας, ο διάσημος σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης.
Ο Γιάννης Τσεκλένης ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την ελληνική μόδα έξω από τα σύνορα της χώρας. Δημιουργίες του πωλήθηκαν παγκοσμίως από κορυφαία καταστήματα, σε περισσότερες από 30 χώρες στο διάστημα 1965 με 1991.
Τα σχέδια για τα υφάσματα των ρούχων του τα αντλούσε από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο πολιτισμό.
Ο Γιάννης Τσεκλένης είχε δωρίσει το σύνολο των συλλογών του στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» και έργα του έλαβαν μέρος σε πολλές αναδρομικές εκθέσεις, όπως «Γιάννης Τσεκλένης – Ένας Έλληνας σχεδιαστής μόδας», στο Θέατρο Θησείο στην Aθήνα, «6 ‘Παγκόσμιοι’ Έλληνες σχεδιαστές» στο Ζάππειο, στο Λονδίνο και τη Λευκωσία και την πρόσφατη «Tseklenis. Τα χρόνια της μόδας» στο Ναύπλιο.
Ο Γιάννης Τσεκλένης ετοίμαζε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο τέλος του χρόνου, η οποία και θα γίνει προς τιμήν του από τους φορείς που την είχαν αναλάβει.
Για το έργο του είχε λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, το Χρυσό Μετάλλιο της Μόδας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μόδας, την Κόρη των Κυκλάδων από το Ελληνικό Κέντρο Μόδας και το βραβείο Δίολκος της Ελληνικής Ακαδημίας Marketing.
Το 1960 παντρεύτηκε την Άσπα Πεσμαζόγλου και το 1963 απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο Τσεκλένη, εννοιολογικό καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή. Χώρισαν το 1965 και το 1976 παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Έφη Μελά, πρώην μοντέλο και Μις Ελλάς του 1954,
Διέθετε πολλά λεφτά σε ελεύθερη χρήση από τον εύπορο πατέρα του, δεν πήγαινε σε δημόσιο σχολείο, πήγε σε ιδιωτικό σχολείο, είχε ο πατέρας του κεντρικό κατάστημα σε περίοπτη οδό, κύκλο γνωριμιών, και ότι άλλο ήθελε στη διάθεση του, δεν έψαξε να βρει πουθενά εργασία, δεν πείνασε ποτέ του, είχε οικιακούς βοηθούς πάντα, 24ώρη θέρμανση, δικό του δωμάτιο-σπίτι από μικρή ηλικία, και ότι άλλο διέθεταν τα παιδιά των ευπόρων που τα επευφημούμε, ενώ δεν επισημάνετε οι πραγματικοί αγωνιστές σπουδαίοι της ζωής, τότε άγνωστο τι θα γινόταν.
Γιατί σπουδαίος με όλα αυτά δεν λέγεσαι, αλλά λέγεσαι βολεμένος, ευνοούμενος, καλοπερασάκιας, δεν είναι ένοχος, φλώρος, αλλά υπερτιμημένος και πολύς λόγος για κάποιον. Αλλά αυτό δεν σε καθιστά σπουδαίο, το να μην έχεις δουλέψει ποτέ στη ζωή σου και να μην έχεις ψάξει να βρεις εργασία για 3 ευρώ τη ώρα. Συλλυπητήρια, αλλά δεν λυπάμαι, ούτε αυτόν ούτε το υιό του τον κινηματογραφιστή/διαφημιστή/φωτογράφο και ότι άλλο δηλώνει που ξανά η ιστορία επαναλαμβάνεται, αγόρασε πτυχία από ιδιωτικές σχολές εσωτερικού εξωτερικού, και έκανε δημόσιες σχέσεις με το κύκλο του πατέρα του. Δεν ξέρω κανέναν με πολλά λεφτά στη Ελλάδα ή άλλου που να μην έγινε διάσημος, και να μην έκανε αυτά που ήθελε. Στη Ελλάδα όμως με ένα σωρό αγορασμένα χαρτιά σε λένε σπουδαίο και σε προσλαμβάνουν αμέσως, μένοντας εκτός αυτός που είναι σεμνός και πραγματικός σπουδαίος, άλλα ο σπουδαίος τότε φεύγει από την Ελλάδα. Εδώ τον μαυραγορίτη στη γερμανική κατοχή τον Σ.Σ. και Γ.Λ τον λένε σπουδαίο, ενώ άρπαξε με άλλες 300 Ελληνικές οικογένειες τα λεφτά από το σχέδιο Μάρσαλ και έκανε μετά τον εφοπλιστή, τα έκλεψαν όλα.
Ο Μπένι Χιλ (Alfred Hawthorne “Benny” Hill, Άγγλος ηθοποιός ήτανε απόφοιτος γυμνάσιου, το ίδιο και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής, και ο Αλεξάντερ Λι ΜακΚουίν (Lee Alexander McQueen), και οι 3 τους από πάμφτωχες οικογένειες, χωρίς κολέγια και άλλα, χωρίς δημόσιες σχέσεις, χωρίς τίποτα.