Ο συνδυασμός φαγητού περιορισμένου χρόνου σίτισης με άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να βελτιώσει τη σύσταση του σώματος και τις καρδιομεταβολικές παραμέτρους περισσότερο από το καθένα μόνο του, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE από τους Ranya Ameur και Rami Maaloul και συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Σφαξ, στη Τυνησία.
Οι αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση είναι γνωστοί τρόποι απώλειας βάρους και βελτίωσης της καρδιομεταβολικής υγείας.
Ωστόσο, η εύρεση του σωστού συνδυασμού αλλαγών στον τρόπο ζωής για την παραγωγή βιώσιμων αποτελεσμάτων μπορεί να είναι δύσκολη. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού (που περιορίζει το πότε, αλλά όχι το τι τρώνε) και η προπόνηση υψηλής έντασης (που συνδυάζει έντονη αερόβια άσκηση και άσκηση με αντίσταση) μπορεί να είναι ευεργετικά και εύκολο για τα άτομα να δεσμευτούν μακροπρόθεσμα.
Οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο της φαγητού περιορισμένου χρόνου και της υψηλής έντασης λειτουργικής προπόνησης στη σύνθεση του σώματος και στους δείκτες της καρδιομεταβολικής υγείας όπως η χοληστερόλη, η γλυκόζη στο αίμα και τα επίπεδα λιπιδίων.
Συμμετείχαν 64 γυναίκες με παχυσαρκία που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: χρονικά περιορισμένη διατροφή (μόνο), προπόνηση υψηλής έντασης (μόνο άσκηση) ή και τα δύο. Οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν το πρόγραμμα διατροφής με περιορισμένο χρόνο έτρωγαν μόνο μεταξύ 8:00 π.μ. και 4:00 μ.μ. Όσοι συμμετείχαν στις ομάδες λειτουργικής εκπαίδευσης ασκούνταν τρεις ημέρες την εβδομάδα με έναν εκπαιδευτή.
Μετά από 12 εβδομάδες, και οι τρεις ομάδες είχαν σημαντική απώλεια βάρους και μειώσεις στην περιφέρεια μέσης και ισχίου. Ομοίως, όλες οι ομάδες εμφάνισαν ευνοϊκές αλλαγές στα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης.
Ορισμένες διαφορές παρατηρήθηκαν μεταξύ των ομάδων. Για παράδειγμα, η μάζα χωρίς λίπος του σώματος (συνδυασμός άλιπης μάζας και σκελετικής μυϊκής μάζας) και η αρτηριακή πίεση βελτιώθηκαν στις ομάδες διατροφής και άσκησης και άσκησης, αλλά δεν άλλαξαν στην ομάδα μόνο με δίαιτα.
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα δίαιτας και άσκησης γενικά παρουσίασαν πιο βαθιές αλλαγές στη σύσταση του σώματος και στις καρδιομεταβολικές παραμέτρους από ό,τι είτε η δίαιτα είτε η άσκηση μόνο.
Οι ερευνητές είπαν ότι αυτή είναι μια σχετικά μικρή μελέτη και είναι δύσκολο να αποσαφηνιστεί η συμβολή συγκεκριμένων ρουτινών άσκησης ή περιορισμένης διάρκειας φαγητού και μείωσης θερμίδων, καθώς και οι δύο ομάδες μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων.
Ωστόσο, σημειώνουν ότι ο συνδυασμός χρονικά περιορισμένης τροφής με λειτουργική προπόνηση υψηλής έντασης μπορεί να δείξει πολλά υποσχόμενα οφέλη για τη βελτίωση της σύστασης του σώματος και της καρδιομεταβολικής υγείας.
Οι συγγραφείς έγραψαν: «Ο συνδυασμός χρονικά περιορισμένης τροφής με άσκηση υψηλής έντασης είναι μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για τη βελτίωση της σύστασης του σώματος και της καρδιομεταβολικής υγείας».