Η Apple, το «διαμάντι του στέμματος» της αμερικανικής αγοράς θα περάσει μια οδυνηρή φάση προσαρμογής εν μέσω του εμπορικού πολέμου που έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος Donald Trump στη Κίνα.
Ο κορυφαίος αναλυτής Craig Moffett υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε σενάριο για τη μεταφορά της συναρμολόγησης των αμερικανικών iPhone στην Ινδία δεν είναι ρεαλιστικό και χρειάζεται βαθύ μετασχηματισμό των αλυσίδων εφοδιασμού της εταιρείας.
Ο Moffett, που έχει καταταγεί ως κορυφαίος αναλυτής πολλές φορές από το Institutional Investor, έστειλε υπόμνημα στους πελάτες του την Παρασκευή 25 Απριλίου 2025, αφού οι Financial Times ανέφεραν ότι η Apple στοχεύει να μετατοπίσει την παραγωγή προς την Ινδία από την Κίνα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Διερωτάται πώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να μειώσει το κόστος που συνδέεται με τους δασμούς, επειδή εξαρτήματα του iPhone θα εξακολουθούσαν να κατασκευάζονται στην Κίνα.
«Έχετε μια τεράστια γκάμα προβλημάτων που δημιουργούνται από τους δασμούς και η μετακίνηση στην Ινδία δεν λύνει όλα τα προβλήματα.
Σίγουρα, βοηθά σε κάποιο βαθμό», δήλωσε ο εταίρος και ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της MoffettNathanson στο CNBC την Παρασκευή 17 Απριλίου. «Θα ήθελα, όμως, να εξετάσω το πώς θα λειτουργήσει αυτό».
Η μάχη δύο μετώπων
Ο Moffett υποστηρίζει ότι δεν είναι τόσο εύκολη η διαφοροποίηση προς την Ινδία – λέγοντας στους πελάτες του ότι η αλυσίδα εφοδιασμού της Apple θα εξακολουθούσε να είναι εδραιωμένη στην Κίνα και πιθανότατα θα συναντούσε αντίσταση.
«Η ουσία είναι ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι μια μάχη δύο μετώπων, που επηρεάζει το κόστος και τις πωλήσεις.
Η μετακίνηση της συναρμολόγησης στην Ινδία θα μπορούσε (και τονίζουμε ότι θα μπορούσε) να βοηθήσει με το πρώτο. Το δεύτερο μπορεί τελικά να είναι το μεγαλύτερο ζήτημα», έγραψε.
Ο Moffett μείωσε τη Δευτέρα την τιμή-στόχο της Apple 21 Απριλίου 2025 στα 141 δολάρια από 184 δολάρια ανά μετοχή.
Αυτό συνεπάγεται πτώση 33% από το κλείσιμο της Παρασκευής. Η τιμή-στόχος είναι επίσης το χαμηλό της Street, σύμφωνα με την FactSet.
«Εκτιμώ πολύ την Apple» τόνισε και πρόσθεσε ότι η ανησυχία του για την Apple ήταν περισσότερο η αποτίμηση παρά η ίδια η εταιρεία.
Ο Moffett έχει αξιολόγηση «sell» για την Apple από τις 7 Ιανουαρίου.
Από τότε, οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει περίπου 14%.
«Τίποτα από αυτά δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η Apple είναι μια κακή εταιρεία.
Εξακολουθούν να έχουν έναν εξαιρετικό ισολογισμό και ένα σπουδαίο καταναλωτικό franchise», δήλωσε.
«Είναι απλώς η πραγματικότητα ότι δεν υπάρχουν καλές απαντήσεις όταν είσαι εταιρεία προϊόντων, και τα προϊόντα σου πρόκειται να υποστούν σημαντική επιβάρυνση με δασμούς, και κατευθύνεσαι σε μια αγορά που είναι πιθανό να έχει τουλάχιστον κάποια επιβράδυνση της καταναλωτικής ζήτησης λόγω της μακροοικονομίας».
Η καταστροφή της ζήτησης
Ο Moffett σημειώνει ότι η Apple δεν λαμβάνει επίσης βοήθεια από τους μεταφορείς της για να αμβλύνει το πλήγμα των δασμών.
«Υπάρχει επίσης η καταστροφή της ζήτησης που δημιουργείται από τις δυνητικά υψηλότερες τιμές.
Θυμηθείτε, είχατε την AT&T, τη Verizon και την T. Mobile να βγαίνουν αυτή την εβδομάδα και να λένε ότι δεν πρόκειται να αναλάβουμε το πρόσθετο κόστος των δασμών στα κινητά τηλέφωνα», πρόσθεσε.
«Ο καταναλωτής θα πρέπει να το πληρώσει αυτό.
Έτσι, θα έχετε κάποια καταστροφή της ζήτησης που θα εμφανιστεί σε ακόμη μεγαλύτερες περιόδους αναμονής και σε βραδύτερα ποσοστά αναβάθμισης – όλα αυτά πιθανότατα μειώνουν τις μειώνουν τις προβλέψεις του επόμενου έτους».
Σύμφωνα με τον Moffett, η αντίδραση κατά της Apple στην Κίνα για τους δασμούς των ΗΠΑ θα πλήξει επίσης τις πωλήσεις του iPhone.
«Είναι ένα πολύ πραγματικό πρόβλημα», δήλωσε ο Moffett. «
Οι όγκοι των πωλήσεων πηγαίνουν πραγματικά στις Huawei και Vivo και τους τοπικούς ανταγωνιστές στην Κίνα παρά στην Apple».
Η μετοχή της Apple προέρχεται από μια κερδοφόρα εβδομάδα – με άνοδο άνω του 6%.
Έρχεται εν όψει της τριμηνιαίας έκθεσης κερδών της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone που αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη (1/5) μετά το κλείσιμο της αγοράς.