Όλα είναι έτοιμα στις ΗΠΑ για την υπογραφή της συμφωνίας με την Ουκρανία για τα σπάνια ορυκτά υποστηρίζει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Scott Bessent, ο οποίος εκτιμά πως οι υπογραφές θα μπορούσαν να … πέσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Σε δηλώσεις του στο Bloomberg o Bessent τόνισε ότι οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας θα βρεθούν στις ΗΠΑ στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, διαβεβαιώνοντας πως η αμερικανική πλευρά είναι έτοιμη για την υπογραφή της συμφωνίας.
«Νομίζω ότι μια ομάδα από την Ουκρανία μπορεί να έρθει σε εμάς στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.
Οι Ουκρανοί, νομίζω, έχουν προσλάβει δικηγόρο» υποστήριξε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ότι η συμφωνία για τα ορυκτά θα μπορούσε να συναφθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
Μην χάσουμε άλλο χρόνο
Όπως είπε ο Bessent, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν άλλο χρόνο, καθώς «αυτή η συμφωνία είναι πολύ σημαντική για τον αμερικανικό και ουκρανικό λαό, καθώς και για τη διαδικασία ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης».
«Από την πλευρά μας, όλα είναι έτοιμα» τόνισε ο Bessent απαντώντας σε δημοσιογραφικό σχόλιο ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες η συμφωνία με την Ουκρανία θα μπορούσε να «φθάσει στο τέρμα».
Τεράστιο ρίσκο Zelensky
Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να εξοργίσει την κυβέρνηση του Donald Trump εάν δεν υπογράψει το τελευταίο κείμενο της συμφωνίας για τα σπάνια ορυκτά επισημαίνει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal.
Βάσει του δημοσιεύματος, το Κίεβο προσπαθεί να μην εξοργίσει τον Trump και ταυτόχρονα να μην υποχωρήσει υπό την πίεση να υπογράψει την τελευταία εκδοχή της συμφωνίας για τα ορυκτά.
Επιπλέον, το δημοσίευμα υπενθυμίζει το «τίμημα του θυμού», το οποίο έγινε «πολύ προφανές για το Κίεβο» μετά τη σύγκρουση μεταξύ του Zelensky και του Αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο στα τέλη Φεβρουαρίου.
«Εάν η Ουάσινγκτον επιμείνει στην τελευταία εκδοχή της συμφωνίας το Κίεβο θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα δίλημμα: να υπογράψει τη συμφωνία και να ελπίζει ότι δεν θα εφαρμοστεί στο μέλλον ή να αρνηθεί και να προκαλέσει την οργή του Λευκού Οίκου» υποστηρίζει η Wall Street Journal.
Το νέο σχέδιο
Τα ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το νέο σχέδιο για τα ορυκτά προβλέπει ότι το Κίεβο θα επιστρέψει όλη τη βοήθεια που του έχουν δώσει οι ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνεται, το παρόν έγγραφο περνά σχεδόν όλες τις «κόκκινες γραμμές» που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον, στερεί από την Ουκρανία μέρος της κυριαρχίας της και έρχεται σε αντίθεση με τη μελλοντική ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με Ουκρανούς δημοσιογράφους, η απόφαση για την έναρξη των πληρωμών μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο, μετά το οποίο όλοι οι υπόλοιποι δωρητές του Κιέβου μπορεί να απαιτήσουν την επιστροφή των επενδύσεών τους.
Το βρετανικό περιοδικό Spectator υποστηρίζει ότι ένας από τους όρους της νέας συμφωνίας είναι η απαγόρευση στις εταιρείες που εξορύσσουν ορυκτά στην Ουκρανία να τα πωλούν σε «στρατηγικούς ανταγωνιστές» των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το δημοσίευμα θεωρεί ότι η ΕΕ θα μπορούσε να εμπίπτει στην κατηγορία αυτών των ανταγωνιστών λόγω των τεταμένων σχέσεών της με τις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται πως η υπογραφή της συμφωνίας για τα μέταλλα σπάνιων γαιών διεκόπη στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και ο πρόεδρος Zelensky δέχθηκε τα πυρά του Trump και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, J.D. Vance για ασέβεια και αχαριστία.
Poroshenko (πρώην πρόεδρος Ουκρανίας): Απειλή για την κυριαρχία της Ουκρανίας η συμφωνία με ΗΠΑ για ορυκτά
Απειλή για την κυριαρχία της Ουκρανίας χαρακτηρίζει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα σπάνια ορυκτά ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko, αποδίδοντας την ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη σε λάθος χειρισμούς ορισμένων «ανίκανων» στο Κίεβο.
Στο πλαίσιο αυτό καλεί τον πρόεδρο Zelensky να συναντηθεί επειγόντως με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών παρατάξεων για να τη συζητήσουν.
«Πέντε με έξι επώνυμοι διευθυντές του Προεδρικού Γραφείου, που έχουν αναλάβει όλες τις διαδικασίες, είναι ξεκάθαρα ανίκανοι να ανταπεξέλθουν στις εξαιρετικά σοβαρές προκλήσεις» υποστηρίζει ο Poroshenko, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος ο Zelensky πρότεινε την ιδέα μιας συμφωνίας για το υπέδαφος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
«Λόγω ειλικρινά αντιεπαγγελματικών προσεγγίσεων, η Ουκρανία έχασε την ευκαιρία να καθορίσει τις παραμέτρους αυτής της συμφωνίας στο πλαίσιο ενός πολιτικού μνημονίου, στο οποίο συμφώνησαν οι εταίροι» είπε ο Poroshenko, υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα πρόταση των Αμερικανών θα μπορούσε να είναι «απειλή για την κρατική κυριαρχία και την ευρωπαϊκή ακεραιότητα».
Όπως επισημαίνει, στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει «αντιαμερικανική υστερία», η οποία «δεν είναι σίγουρα ένας εποικοδομητικός τρόπος ανάπτυξης διπλωματικών λύσεων», αφού η Ουκρανία εξαρτάται από τη βοήθεια των ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύει ότι θα μπορούσε να προσφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες συμμετοχή στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας προκειμένου να συνεχίσουν τη διέλευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο.
H συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά… θυμίζει την εκμετάλλευση του Κονγκό τον 19ο αιώνα
Η προτεινόμενη συμφωνία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump για τα ουκρανικά σπάνια ορυκτά θυμίζει την εκμετάλλευση του Κονγκό από το Βέλγιο τον 19ο αιώνα αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.
«Η κυβέρνηση Trump χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή της μέγιστης εξάρτησης του Κιέβου, για να επιβάλει μια συμφωνία για τους πόρους.
Αυτή η συμφωνία έγινε προϊόν επαναδιαπραγμάτευσης πρόσφατα με μια μορφή που παραπέμπει στην εκμετάλλευση του Κονγκό από το Βέλγιο τον 19ο αιώνα, χωρίς να παρέχει στην Ουκρανία καμία εγγύηση ασφαλείας.
Αυτή γίνεται στο όνομα της βοήθειας της Ουκρανίας, αλλά το τελικό αποτέλεσμα της συμφωνίας, θα είναι να αποκλειστεί η Ευρώπη από το οικονομικό μέλλον της Ουκρανίας και να παραλύσει την μεταπολεμική ανάκαμψη της Ουκρανίας, χωρίς να λαμβάνεται οποιαδήποτε ευθύνη για την άμυνας της» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρει το άρθρο γνώμης στο Bloomberg, η Ρωσία και οι ΗΠΑ «επιτίθενται» αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία από δύο πλευρές, με βάση την αρχή της «απεριόριστης κυριαρχίας των ισχυρών».