Αποκαλυπτικός για τις συνθήκες εργασίας των οικοδόμων, είναι ο Κωνσταντίνος Ζιώγας, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Μετά το εργατικό δυστύχημα στη Βούλα, στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας 27χρονος χειριστής γερανού, που μετέφερε οικοδομικά υλικά, όταν το βαρύ όχημα ακούμπησε σε ηλεκτροφόρα καλώδια, ο κ. Ζιώγας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι υπάρχει εγκληματική ενέργεια από την πλευρά της εργοδοσίας, είτε αυτή είναι η κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο είτε αυτή είναι η εταιρεία που μεταφέρει τα οικοδομικά υλικά.
Αυτό που δείχνει ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, να έχουν περισσότερα κέρδη, είναι ότι δεν είχαν ζητήσει άδεια από τον ΔΕΔΔΗΕ να διακοπεί το ρεύμα δίπλα από τις κολώνες της ΔΕΗ, που μεταφέρονταν τα οικοδομικά υλικά. Φυσικά και θα διερευνήσουμε αν υπήρχαν και άλλα κενά ασφαλείας στο συγκεκριμένο έργο».
Ο κ. Ζιώγας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και χρόνια σιωπά απέναντι στα καθημερινά εργοδοτικά εγκλήματα. Και πρόσθεσε: «Οι χώροι δουλειάς, μικροί και μεγάλοι, έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη “κοιλάδα των Τεμπών”. Σχεδόν κάθε μέρα έχουμε έναν νεκρό στους χώρους δουλειάς κι εμείς οι οικοδόμοι είμαστε αυτοί που θρηνούμε τους περισσότερους νεκρούς εργαζόμενους».
Σε αναφορά των δημοσιογράφων ότι σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρχαν και άλλοι εργαζόμενοι, οι οποίοι μάλιστα ενώ ήταν τραυματισμένοι, έτρεξαν να φύγουν από το σημείο της τραγωδίας στη Βούλα πριν φτάσουν οι αστυνομικοί, ο κ. Ζιώγας δήλωσε ότι βεβαίως και θα πληροφορηθούν όλα τα στοιχεία, για να δουν, όπως είπε, την έκταση του εγκλήματος.
«Αυτό φανερώνει τη γύμνια, τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού. Έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό να λειτουργήσουν οι μεικτές επιτροπές ελέγχου, που θα αποτελούνται από εργαζόμενους και από ειδικευμένους Επιθεωρητές Εργασίας και η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει αυτό το απλό μέτρο», σημείωσε με έμφαση για να προσθέσει:
«Οι έλεγχοι είναι υποτυπώδεις και κάθε φορά η Επιθεώρηση Εργασίας με το ελάχιστο προσωπικό και τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, τρέχει από έργο σε έργο μόνο και μόνο για να καταγράφει περιστατικά. Εμείς θέλουμε μία Επιθεώρηση Εργασίας που θα προλαμβάνει το έγκλημα και θα δουλεύουν όλοι οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς με ασφάλεια».
Ο κύριος με αυτά που λέει μάλλον έχει καιρό να ασχοληθεί με την οικοδομή; Σε πόσες οικοδομές που ξεφορτώνουν υλικά κόβουν το ρεύμα; Απλώς έπρεπε και αυτός να πει κάτι, για να δικαιολογήσει την ύπαρξη της ομοσπονδίας τους.Το θέμα είναι ότι ένα νέο παιδί έφυγε τόσο άδικα από την ζωή. Συλλυπητήρια στους οικείους του.
Είπε κι αυτός.