Η γαστρίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως μόλυνση, φαρμακευτική αγωγή, κατανάλωση αλκοόλ και στρες.
Μάλιστα μπορεί να είναι οξεία (βραχυπρόθεσμη) ή χρόνια (μακροπρόθεσμη) και είναι απαραίτητο να αναγνωριστούν έγκαιρα τα συμπτώματα, για να αποφευχθούν πιο σοβαρές επιπλοκές.
Πρώιμα συμπτώματα γαστρίτιδας
Τα συμπτώματα της γαστρίτιδας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και σε πρώιμο στάδιο μπορεί να είναι ήπια ή να μπερδεύονται με άλλα πεπτικά προβλήματα. Η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης.
Πόνος στο στομάχι: Το πιο κοινό πρώιμο σύμπτωμα είναι ο πόνος ή η ενόχληση στην άνω κοιλιακή χώρα. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι αμβλύς ή οξύς και μπορεί “να έρχεται και να φεύγει”.
Φούσκωμα: Τα άτομα με γαστρίτιδα συχνά νιώθουν αίσθημα πληρότητας (φούσκωμα στο στομάχι), ακόμη και μετά την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων φαγητού.
Δυσπεψία: Αυτό είναι ένα ακόμα σύνηθες πρώιμο σύμπτωμα της γαστρίτιδας. Μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση δυσφορίας ή καψίματος στο στομάχι.
Απώλεια όρεξης: Μερικά άτομα μπορεί να παρατηρήσουν απώλεια όρεξης λόγω δυσφορίας ή πόνου μετά το φαγητό.
Ναυτία και έμετος: Η γαστρίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει αίσθημα ναυτίας και σε ορισμένες περιπτώσεις, εμετό.
Μεταγενέστερα συμπτώματα γαστρίτιδας
Εάν η γαστρίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία ή γίνει χρόνια, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν. Τα μετέπειτα συμπτώματα της γαστρίτιδας μπορεί να είναι πιο σοβαρά και μπορεί να υποδηλώνουν επιπλοκές, όπως έλκος ή αιμορραγία στον βλεννογόνο του στομάχου.
Σοβαρός πόνος στο στομάχι: Καθώς η φλεγμονή εξελίσσεται, ο πόνος στο στομάχι μπορεί να γίνει πιο έντονος και συχνός. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και χωρίς να έχετε φάει.
Εμετός ή κόπρανα με αίμα: Ένα από τα πιο σοβαρά συμπτώματα της γαστρίτιδας είναι η παρουσία αίματος στον εμετό ή στα σκούρα, σαν πίσσα, κόπρανα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό μπορεί να υποδηλώνει αιμορραγία στομάχου και απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη!
Κόπωση: Η χρόνια γαστρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία (έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων), η οποία μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αδυναμία και ωχρότητα.
Απώλεια βάρους: Μπορεί επίσης να συμβεί ανεξήγητη απώλεια βάρους, ειδικά εάν η γαστρίτιδα παρεμβαίνει στην ικανότητά σας να τρώτε ή να απορροφάτε σωστά τα θρεπτικά συστατικά.
Διατροφή για γαστρίτιδα: Τι να τρώτε
Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της γαστρίτιδας και στην επούλωση του βλεννογόνου του στομάχου. Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να καταπραΰνουν το πεπτικό σύστημα.
Μη όξινα φρούτα: Τα μήλα, οι μπανάνες, τα πεπόνια και τα αχλάδια είναι απαλά για το στομάχι και παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες.
Λαχανικά: Τα περισσότερα λαχανικά είναι καλά για τη γαστρίτιδα, ιδιαίτερα τα φυλλώδη χόρτα, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και τα κολοκυθάκια. Αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του ερεθισμού του στομάχου.
Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τροφές όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη και η κινόα παρέχουν φυτικές ίνες που υποστηρίζουν την πέψη και είναι εύκολο για το στομάχι.
Άπαχες πρωτεΐνες: Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το τόφου και το ψάρι είναι καλές πηγές πρωτεΐνης που είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου σε σύγκριση με τα λιπαρά κρέατα.
Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά: Η ενσωμάτωση γιαουρτιού, κεφίρ ή kimchi μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των καλών βακτηρίων στο έντερο και στη βελτίωση της πέψης.
Υγιή λίπη: Το ελαιόλαδο και το αβοκάντο παρέχουν αντιφλεγμονώδη λίπη, που μπορεί να είναι καταπραϋντικά για τον βλεννογόνο του στομάχου.
Διατροφή για γαστρίτιδα: Τι πρέπει να αποφεύγετε
Ενώ ορισμένα τρόφιμα μπορούν να καταπραΰνουν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας, άλλα μπορεί να ερεθίσουν τον βλεννογόνο του στομάχου και να επιδεινώσουν την κατάσταση. Η αποφυγή αυτών των τροφών μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη των εξάρσεων.
Πικάντικα φαγητά: Οι πιπεριές τσίλι, οι καυτερές σάλτσες και τα έντονα καρυκευμένα πιάτα μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι και να αυξήσουν τον πόνο.
Εσπεριδοειδή: Ενώ τα φρούτα είναι γενικά ωφέλιμα, τα εσπεριδοειδή -όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ- μπορεί να είναι πολύ όξινα για μερικούς ανθρώπους με γαστρίτιδα και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
Ντομάτες: Όπως και τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες είναι πολύ όξινες και μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι.
Τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, -ειδικά τηγανητά- μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι και να προκαλέσουν δυσφορία.
Ροφήματα με καφεΐνη: Ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη μπορούν να αυξήσουν το οξύ του στομάχου και να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα.
Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τη γαστρίτιδα, αυξάνοντας τα οξέα και προκαλώντας φλεγμονή στον βλεννογόνο του στομάχου.
Ανθρακούχα ποτά: Τα αναψυκτικά και άλλα ανθρακούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια, οδηγώντας σε αυξημένη δυσφορία στο στομάχι.
Συμβουλές τρόπου ζωής για τη διαχείριση της γαστρίτιδας
Εκτός από τις διατροφικές αλλαγές, υπάρχουν και άλλες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της γαστρίτιδας και στην προώθηση της επούλωσης.
Τρώτε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα: Αντί να τρώτε τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα, δοκιμάστε να τρώτε μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να μειώσετε το φορτίο στο στομάχι σας και να αποτρέψετε τη συσσώρευση οξέων.
Αποφύγετε να τρώτε πριν τον ύπνο: Δώστε χρόνο στο στομάχι σας να χωνέψει το φαγητό πριν ξαπλώσετε. Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παλινδρόμησης οξέος και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της γαστρίτιδας.
Διαχειριστείτε το άγχος: Το στρες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της γαστρίτιδας, επομένως είναι σημαντικό να εξασκείτε τεχνικές χαλάρωσης όπως γιόγκα, διαλογισμό ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το στρες.
Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονο νερό όλη την ημέρα, αλλά αποφύγετε να πίνετε πολύ κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθώς αυτό μπορεί να αραιώσει τα οξέα του στομάχου και να επηρεάσει την πέψη.
Σύνοψη
Η γαστρίτιδα μπορεί να είναι άβολη και εξουθενωτική, αλλά με τις σωστές αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Αποφεύγοντας τα ενοχλητικά τρόφιμα, ενσωματώνοντας επιλογές φιλικές προς το στομάχι και ασκώντας τη διαχείριση του στρες, μπορείτε να υποστηρίξετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος και να μειώσετε τα συμπτώματα.
Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν ή επιδεινωθούν, φροντίστε να συμβουλευτείτε γιατρό, για να λάβετε τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.