Η παχυσαρκία φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στην ευχαρίστηση που αντλεί ένα άτομο από την κατανάλωση τροφής, όπως αποκαλύπτουν πρόσφατες μελέτες από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ικανοποίηση που προκύπτει από το φαγητό είναι κρίσιμη για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα όπου υπάρχουν πολλές οικονομικές επιλογές τροφών πλούσιων σε θερμίδες.
Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να βιώνουν λιγότερη ευχαρίστηση κατά την κατανάλωση φαγητού σε σύγκριση με εκείνα που έχουν φυσιολογικό βάρος. Αυτή η παραδοξότητα ενδέχεται να συμβάλλει στην πρόκληση και διατήρηση της παχυσαρκίας, καθώς η μειωμένη ευχαρίστηση μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση ή αναζήτηση άλλων πηγών ικανοποίησης.
Όπως παρατηρήθηκε σε εξετάσεις στον εγκέφαλο υπέρβαρων ατόμων, η δραστηριότητα σε τμήματά του που σχετίζονται με την απόλαυση του φαγητού ήταν μειωμένη.
Τώρα, οι ερευνητές στο Μπέρκλεϋ έχουν εντοπίσει μια πιθανή αιτία για αυτό το παράλογο φαινόμενο που οφείλεται σε μειωμένα επίπεδα νευροτενσίνης, ενός νευροπεπτιδίου που αλληλεπιδρά με το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου και οδούς που υπάρχουν για να αποκαταστήσουν την ευχαρίστηση από το φαγητό.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια χρόνια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη επιθυμία για λιπαρά και γλυκά τρόφιμα. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι η μειωμένη όρεξη στα παχύσαρκα άτομα συνδέεται με την απώλεια ευχαρίστησης από το φαγητό που προκαλείται από τη μακροχρόνια κατανάλωση τροφών με πολλές θερμίδες. Αυτή η απώλεια ευχαρίστησης μπορεί να συμβάλει στην εξέλιξη της παχυσαρκίας.
«Έχουμε δει ότι η εγκατάλειψη των ανθυγιεινών τροών δεν είναι πάντα η λύση και μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη», λέει ο ερευνητής Stefan Lammel. Εξήγησε ότι η φυσική λαχτάρα για ανθυγιεινό φαγητό δεν είναι κακό, αλλά το να το αρνείσαι στον εαυτό σου αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του βάρους σου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μειωμένα επίπεδα νευροτενσίνης σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου συνδέονται άμεσα με την ντοπαμίνη. Αυτό το πεπτίδιο παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία ευχαρίστησης από το φαγητό. Είναι σημαντικό ότι η αποκατάσταση των επιπέδων νευροτενσίνης – μέσω διατροφικών αλλαγών ή γενετικών χειρισμών – μπορεί να αποκαταστήσει την ευχαρίστηση από το φαγητό και να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.
«Οι δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά αλλάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μειώνοντας τα επίπεδα νευροτενσίνης, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες», εξηγεί ο Lammel. Αυτά τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους δρόμους για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας αποκαθιστώντας την απόλαυση των ανθρώπων για το φαγητό και περιορίζοντας τους εθισμούς σε ανθυγιεινά τρόφιμα.