Αλμυρό θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει αρχίσει πάλι να ανεβαίνει, μετά από μια πορεία αποκλιμάκωσης. Η ανοδική τάση στα είδη διατροφής καταγράφηκε και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάρτιο, με τον ετήσιο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στα τρόφιμα να σκαρφαλώνει πάλι στο 2,2% (από 0,2% το Φεβρουάριο), ενώ μόνο σε ένα μήνα «τσίμπησε» κατά 0,9%.
Αντίστοιχη εικόνα δείχνουν και οι έρευνες για τα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με την εταιρεία Circana οι τιμές ανέβηκαν μεσοσταθμικά κατά 1,9% το πρώτο δίμηνο του 2025, ενώ άνοδο δείχνουν και τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ για τον Μάρτιο (1,59%).
Μπορεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα να συγκρατείται μεσοσταθμικά σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά αυξήσεων, κυρίως λόγω της αρνητικής επίδρασης από το ελαιόλαδο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στις επί μέρους τιμές βασικών προϊόντων. Μόνο τα φρούτα ακρίβυναν σχεδόν 10% σε ένα μόλις μήνα (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ συνεχή άνοδο σημειώνουν οι τιμές στο φρέσκο κρέας.
«Ιπτάμενα» αμνοερίφια
Αν υπάρχει ένα προϊόν που απογειώνει το κόστος στο φετινό πασχαλινό τραπέζι, αυτό δεν είναι άλλο από το αρνί και το κατσίκι. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, μέσα σε μόλις ένα μήνα οι τιμές στα αμνοερίφια αυξήθηκαν από 15% ως 25% – κατά δύο με τρία ευρώ το κιλό επιπλέον.
Ως βασική αιτία για το ράλι των τιμών στα αμνοερίφια αναφέρονται οι μεγάλες ελλείψεις στην εγχώρια αγορά. Η απομείωση του ζωϊκού κεφαλαίου αλλά και η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, καθώς φέτος το ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτει με το Καθολικό, έχουν ως αποτέλεσμα να λείπουν φέτος από την αγορά περίπου 200.000 με 250.000 αμνοερίφια, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Δημήτρης Μόσχος.