Πασχαλινά αυγά: Η πεντανόστιμη συνταγή για να αξιοποιήσετε όσα περίσσεψαν

Κοινοποίηση:
kokkina-avga-(2)

Το Πάσχα πέρασε, πολλά από τα εδέσματα παρέμειναν, όπως αρνί, γλυκά και αυγά που έχουν κατακλύσει την κουζίνα του σπιτιού σας και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε.

Πώς να αξιοποιήσετε τα πασχαλινά αυγά που περίσσεψαν
Υπάρχουν πολλές συνταγές στις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πασχαλινά αυγά που περίσσεψαν, όπως αυτό το πεντανόστιμο ρολό κιμά με μπέικον που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης.

Υλικά

250 γρ. ψωμί για τοστ, κομμένο σε κομμάτια
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
5 αυγά, βρασμένα
1 αυγό, ωμό
3 κ.γ. αλάτι
3 σκ. σκόρδο
2 κ.γ. εστραγκόν
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. πιπέρι
1 κρεμμύδι
2 κόκκινες πιπεριές
2 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
4-6 κ.σ. ελαιόλαδο
14 φέτες μπέικον
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε το ψωμί με τη μία σκελίδα σκόρδο, τη μία κουταλιά εστραγκόν, την πάπρικα, το πιπέρι, και 2 κ.σ ελαιόλαδο και τα κάνουμε ψίχουλα. Το αρωματικό αυτό μείγμα το απλώνουμε πάνω σε ένα ταψί και το ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
Ο φούρνος παραμένει ανοιχτός στους 180ο C.
Παράλληλα βάζουμε τα 5 αβγά να βράσουν για δέκα λεπτά. Τα ξεφλουδίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τις 2 σκ. σκόρδο και το καρότο. Χτυπάμε μέχρι να ψιλοκοπούν αλλά όχι να γίνουν πουρές.
Σε ένα μικρό τηγανάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους στο 1/3.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε τον κιμά, τα ψίχουλα και τα σοταρισμένα λαχανικά. Ρίχνουμε το αλάτι και το επιπλέον εστραγκόν. Ανακατεύουμε λίγο.
Προσθέτουμε και το ωμό αβγό. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους.
Σε μία φόρμα για κέικ στρώνουμε το μπέικον στον πάτο και γύρω γύρω (σαν να θέλουμε να αγκαλιάσει το μπέικον το ρολό μας). Προσέχουμε να καλύπτονται ελαφρά μεταξύ τους και να αφήνουμε χώρο για να γυρίσουν και να καλύψουν τον κιμά από πάνω.
Βάζουμε το μισό μείγμα του κιμά στη φόρμα προσέχοντας να μην χαλάσουμε το μπέικον και πιέζουμε καλά με τα χέρια.
Ραντίζουμε τα αυγά με λίγο αλεύρι για να μπορέσουν να κολλήσουν με τον κιμά και να μη γίνουν θρύψαλα όταν κόψουμε το ρολό. Τα τοποθετούμε στη μέση της φόρμας.
Με προσοχή προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα ώστε να μην σπάσουν τα αβγά.
Γυρνάμε πάνω από τον κιμά το μπέικον που περισσεύει, το καλύπτουμε με μερικές φέτες ακόμα και πιέζουμε καλά με τα χέρια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το αναποδογυρίζουμε σε ένα ταψί.
Αν θέλουμε το βάζουμε λίγο ακόμα στον φούρνο για να ξεροψηθεί το μπέικον και από τις υπόλοιπες πλευρές.
Περιμένουμε να κρυώσει λίγο για να σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response