Με αιτία τις υποτιθέμενες περιπτώσεις παράνομης απέλασης μεταναστών από τις ελληνικές αρχές, η χώρα μας κινδυνεύει με περικοπή της χρηματοδότησης.
Γνωστοί ακτιβιστές, και ελληνικά κόμματα, κατηγορούν όπου σταθούν την Αθήνα για παράνομες απελάσεις και επαναπροωθήσεις λαθρομεταναστών, οι οποίοι εισβάλουν από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στην χώρα μας.
Για τον λόγο αυτόν, η υπηρεσία ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (Frontex) απείλησε να παρακρατήσει τη χρηματοδότηση από την Ελλάδα για την έρευνά της, σε 12 περιστατικά φερόμενης παράνομης επιστροφής μεταναστών από την Αθήνα, σύμφωνα με την εφημερίδα Politico.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι περισσότερες «ανοιχτές υποθέσεις σχετίζονται με υποτιθέμενες αναγκαστικές απελάσεις χιλιάδων ανθρώπων από τις ελληνικές υπηρεσίες μετανάστευσης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα».
Τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του διεθνούς δικαίου, αναφέρει η δημοσίευση.
Η Frontex «αναμένει [η Ελλάδα] να εφαρμόσει όλες τις συστάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρακτορείου Κρις Μπορόφσκι.
Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα εξεταστεί το θέμα της «μείωσης των κονδυλίων που διατίθενται στην Ελλάδα» στο πλαίσιο κοινών έργων.
Τον Ιανουάριο του 2025, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, ότι οι ελληνικές αρχές ήταν ένοχες για παράνομη και συστηματική απέλαση μεταναστών και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διαδικασία.
Χωρίς καμία βοήθεια από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι ελληνικές αρχές παλεύουν με τα κύματα λαθρομεταναστών, σώζοντας χιλιάδες από αυτούς, αλλά παρόλα αυτά κάποιοι φροντίζουν να κατηγορηθούν για παράνομες απελάσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποιήθηκε κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση επιστροφής Γεωργιανών υπηκόων στη χώρα καταγωγής τους, την Πέμπτη, 3 Απριλίου 2025.
Στην επιχείρηση επιστροφής των αλλοδαπών, που διοργανώθηκε από την Ελλάδα μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οικονομική στήριξη και συντονισμό του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής FRONTEX, συμμετείχε και η Κύπρος.
Ειδικότερα, επιστράφηκαν συνολικά 25 υπήκοοι Γεωργίας με ειδική πτήση τσάρτερ από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης συμμετείχαν αστυνομικοί συνοδοί, ιατρός, εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς και εκπρόσωπος, παρατηρητής, διερμηνέας και αστυνομικοί συνοδοί του FRONTEX.
Ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μιλώντας πρόσφατα από τις Βρυξέλες ανέφερε : «Όποιος μετανάστης δεν έχει λάβει άσυλο θα πρέπει να επιστρέφεται στη χώρα του».
Το 2024 είχαμε και πάλι ραγδαία αύξηση παράνομης εισόδου μεταναστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν προέρχονται από χώρες που έχουν πόλεμο ή οτιδήποτε άλλη φυσική καταστροφή.
Η Ελλάδα έχει γίνει χώρα διέλευσης μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν δια θαλάσσης από τις τουρκικές ακτές κάθε χρόνο και προσπαθούν να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω Ελλάδας.