Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Sciences αποκαλύπτει ότι οι επιπτώσεις της δεν περιορίζονται μόνο στους πνεύμονες, αλλά επεκτείνονται και στο ήπαρ. Η μελέτη αυτή, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, εστιάζει στην επίδραση των μικροσωματιδίων PM2.5, τα οποία προέρχονται κυρίως από την κίνηση των οχημάτων.
Τα PM2.5 είναι εξαιρετικά λεπτά σωματίδια που μπορούν να εισέλθουν βαθιά στους πνεύμονες και να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Από εκεί, μεταφέρονται σε διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος. Το ήπαρ λειτουργεί ως το κύριο όργανο αποτοξίνωσης του σώματος, φιλτράροντας τις τοξίνες και τα επιβλαβή υποπροϊόντα. Ωστόσο, η έκθεση σε αυτά τα μικροσωματίδια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο ήπαρ και να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που εκτέθηκαν σε χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμη και αυτές οι χαμηλές συγκεντρώσεις μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία του ήπατος. Οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση της λιπώδους διήθησης στο ήπαρ των ποντικιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).
Οι συνέπειες για το ήπαρ
Η έκθεση στα σωματίδια PM2.5 επί 12 εβδομάδες οδήγησε σε δημιουργία φλεγμονής και ουλώδους ιστού στο ήπαρ των ποντικιών, ενώ επηρεάστηκε και η ηπατική λειτουργία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα λιπών στο ήπαρ αυξήθηκαν, με επικίνδυνα λιπίδια, όπως τα τριγλυκερίδια και η διακυλογλυκερόλη, να συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα μικροσωματίδια PM2.5 μεταφέρουν τοξίνες, όπως βαρέα μέταλλα (αρσενικό, μόλυβδος, νικέλιο και ψευδάργυρος), που συσσωρεύονται στο ήπαρ και επηρεάζουν τη λειτουργία του. Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια έκθεση στα σωματίδια PM2.5 στρέφει τα ανοσοκύτταρα προς το ήπαρ και ενισχύει τη φλεγμονή και τη δημιουργία ουλώδους ιστού σε αυτό.
Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτή τη μελέτη είναι ότι αναδεικνύεται ότι ακόμη και η χαμηλή έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους από την κυκλοφορία των οχημάτων μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία του ήπατος.
Ο καθηγητής Hui Chen, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι το ήπαρ είναι βασικό για τον μεταβολισμό του οργανισμού και εάν δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει έντονη αίσθηση κόπωσης και να οδηγήσει στην λιπώδους διήθησης του ήπατος και άλλων παθήσεων.