Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κινητών τηλεφώνων έχουν σημάνει συναγερμό καθώς έλαβαν επικίνδυνα μηνύματα που είναι πιθανό να πρόκειται για απάτη.
Συγκεκριμένα, μέσω μηνύματος κειμένου, οι καταναλωτές καλούνται να ακολουθήσουν έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο -που αποδεικνύεται απάτη- ή να μοιραστούν στοιχεία λογαριασμού, τα οποία ζητείται από φερόμενο ως τραπεζικό υπάλληλο. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατευθείτε από αυτές τις απόπειρες απάτης.
Όταν οι καταναλωτές λαμβάνουν ένα μήνυμα που εγείρει ανησυχίες, θα πρέπει «απλώς να το αγνοούν», εξηγεί ο Steve Muller, ειδικός στον κυβερνοχώρο στο Bee Secure, μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου με στόχο την προώθηση της υπεύθυνης χρήσης του Διαδικτύου. «Δεν αξίζει να αναφέρουμε τέτοιου είδους μηνύματα αν δεν έχουμε δώσει στοιχεία ή αν δεν έχουν κλαπεί τα χρήματα, γιατί αποστέλλονται παράνομα και είναι πολύ δύσκολο να τα εντοπίσουμε», εξηγεί.
Η απλή αποστολή του μηνύματος δεν επιτρέπει στην αστυνομία να ενεργήσει μέχρι να διαπραχθεί ένα έγκλημα. Υπάρχει κίνδυνος ασφάλειας μόνο εάν οι άνθρωποι ακολουθούν τις «οδηγίες» των απατεώνων, για παράδειγμα αποκαλύπτοντας κωδικούς πρόσβασης και προσωπικές πληροφορίες. Εάν συμβεί αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με την αστυνομία. Και, αν χρειαστεί, η τράπεζα.
Η απλή λήψη ενός πλαστού μηνύματος κειμένου δεν ενέχει επίσης κίνδυνο ασφάλειας. «Αν ακολουθήσετε έναν σύνδεσμο κατά λάθος και ανοίξετε ένα πρόγραμμα περιήγησης , τίποτα δεν έχει συμβεί ακόμα», εξηγεί ο Steve Muller. Ως εκ τούτου, ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας συνιστά να αγνοηθούν και να διαγραφούν αυτά τα μηνύματα SMS, ώστε οι καταναλωτές να μην κάνουν ακούσια ή κατά λάθος κλικ σε έναν υπερσύνδεσμο.
Πώς μπορούν να αναγνωριστούν τα επικίνδυνα μηνύματα;
Εκπρόσωπος της Proximus NXT Luxembourg, της υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών στην οποία ανήκει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Tango, εξηγεί ότι οι καταναλωτές «πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ενεργούν με προσοχή όταν λαμβάνουν δυνητικά δόλια μηνύματα SMS». Οποιαδήποτε απάντηση ή αντίδραση στον αποστολέα μπορεί ήδη να αποτελεί ένδειξη στους δράστες της απάτης ότι ο αριθμός είναι ενεργός.
Μερικές φορές είναι εύκολο να αναγνωρίσετε δόλια μηνύματα SMS. Τα ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη είναι συνήθως η πρώτη ένδειξη. Σύμφωνα με το Proximus NXT, οι «παζαρίες» που δελεάζουν τους καταναλωτές με ισχυρισμούς όπως «έχετε κερδίσει κάτι» υποδηλώνουν επίσης συχνά μια απόπειρα απάτης.
«Αμφίβολες ή ασυνεπείς κλήσεις και παρεμβατικά μηνύματα» είναι επίσης ένα προειδοποιητικό σημάδι, σύμφωνα με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Orange. Είναι σημαντικό να «θυμάστε ότι οργανισμοί ή εταιρείες, όπως τράπεζες ή δημόσιες αρχές, δεν ζητούν εμπιστευτικές πληροφορίες» ούτε ζητούν πληρωμές μέσω αυτού του τύπου καναλιού, εξηγεί ένας εκπρόσωπος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Orange, όταν ρωτήθηκε για αυτό το θέμα.