Prisencolinensinainciusol: Το «αγγλικό» τραγούδι που δεν λέει τίποτα και έγινε τεράστια επιτυχία! [ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση:
Adriano-celentano-07

Το 1973 ο διάσημος Ιταλός τραγουδιστής, Αντριάνο Τσελεντάνο εμφανίστηκε στην εκπομπή Milleluci τραγουδώντας ένα τραγούδι του, ενώ γύρω του χόρευε η Ραφαέλα Καρά και δεκάδες ακόμα χορευτές. Λίγο μετά στην εκπομπή Formula Due παρουσίασε ένα σκετσάκι με τον ίδιο σαν δάσκαλο να τραγουδά το ίδιο τραγούδι μπροστά στους «μαθητές» του.

Αυτές οι δύο εμφανίσεις ήταν αρκετές για να προκαλέσουν μια πανεθνική εμμονή με το τραγούδι που δεν ήταν άλλο από το αγγλόφωνο «Prisencolinensinainciusol».

Με το συνεχές ρυθμικό χτύπημα των ντραμς και τη μουσική από τη φυσαρμόνικα σε συνδυασμό με τα φωνητικά του Τσαλεντάνο, το τραγούδι είχε τον τέλειο συνδυασμό για να σου «κολλήσει» το ρυθμό του. Με το πρώτο άκουσμα έμοιαζε με ένα τραγούδι αμερικανικού στυλ εμπνευσμένο ίσως από τον Μπομπ Ντίλαν.

Ωστόσο εκτός από το «all right» που επαναλαμβανόταν συνεχώς στο τέλος κάθε στροφής δύσκολα μπορούσε κανείς να καταλάβει τι έλεγε το τραγούδι, όσο κι αν προσπαθούσε. Κι αυτό γιατί στην πραγματικότητα οι στίχοι όχι μόνο δεν ήταν στα αγγλικά, αλλά δεν άνηκαν σε καμία γλώσσα!

Ήδη από τη δεκαετία του 1960 ο Τσαλεντάνο ήταν ένας από τους πιο διάσημους μουσικούς στην Ιταλία μιας και η εμφάνισή του στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο το 1960 είχε προκαλέσει αίσθηση, ενώ το τραγούδι του «24.000 baci» είχε γίνει ένα από τα μεγαλύτερα χιτ της εποχής. Επίσης, είχε τραγουδήσει το «Ready Teddy» για την ταινία του Φελίνι, La Dolce Vita

Ο Τσαλεντάνο κυκλοφόρησε το «Prisencolinensinainciusol» – το οποίο προφέρεται ως Πριζ-εν-κολιε-εν-σιν-ινε-τσιου-ζολ-  το 1972, ωστόσο αρχικά το κοινό δεν πρόσεξε ιδιαίτερα το τραγούδι. Όλα άλλαξαν όμως με τα δύο αυτά σκετσάκια στην ιταλική τηλεόραση και σύντομα  έγινε τεράστια επιτυχία όχι μόνο στην Ιταλία αλλά  και στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Ακόμα και στις ΗΠΑ έφτασε στην θέση 86 των τσαρτς.

Όπως τελικά αποκαλύφθηκε ο Τσαλεντάνο είχε γράψει αυτό το τραγούδι με στίχους που δεν έλεγαν τίποτα, αλλά έμοιαζαν επίτηδες σαν να είναι αγγλικά. Πράγματι οποιοσδήποτε ακούει το τραγούδι – ειδικά αν δεν είναι φυσικός ομιλητής της αγγλικής γλώσσας- νομίζει ότι ακούει αγγλικά, αλλά απλώς δεν καταλαβαίνει τις λέξεις. Σε αυτό βοηθά και το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται συνεχώς η φράση «all right»- οι μόνες πραγματικές λέξεις του τραγουδιού.

Τη δεκαετία του 1970, οτιδήποτε αμερικάνικο προσέλκυε το κοινό στην Ιταλία και οι πρώτες αναφορές έλεγαν ότι ο Τσαλεντάνο προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να αποδείξει -σαν ένα είδος πειράματος- ότι ο κόσμος θα ενθουσιαστεί από ένα τραγούδι που αρκεί να ακούγεται μόνο αγγλικό ακόμα και αν δεν είναι.

Ο ίδιος πάντως σε συνέντευξή του 40 χρόνια μετά έδωσε μια τελείως διαφορετική εξήγηση για τη δημιουργία του τραγουδιού του. Όπως δήλωσε ήθελε να σπάσει το φράγμα της γλώσσας και να εμπνεύσει τους ανθρώπους, ώστε να επικοινωνούν περισσότερο.

«Από την αρχή της μουσικής μου καριέρας είχα επηρεαστεί πολύ από την αμερικανική μουσική και όλα όσα έκαναν οι Αμερικανοί», είχε δηλώσει πριν λίγα χρόνια στον Γκάι Ραζ και την εκπομπή All Things Considered.

«Έτσι κάποια στιγμή επειδή μου άρεσε η αμερικανική αργκό σκέφτηκα να γράψω ένα τραγούδι που θα είχε ως θέμα την αδυναμία επικοινωνίας. Και για να το κάνω αυτό, έπρεπε να γράψω ένα τραγούδι στο οποίο οι στίχοι δεν σήμαιναν τίποτα».

Μάλιστα, για το «Prisencolinensinainciusol» ο Τσαλεντάνο αρχικά δεν έγραψε καν τους στίχους, αλλά τους αυτοσχεδίαζε σε ένα επαναλαμβανόμενο beat. Ήταν μάλιστα ένα από τα πρώτα τραγούδια που χρησιμοποιούσε λούπα και πολλοί θεωρούν ότι αυτό ήταν επίσης ένας από τους λόγους που έγινε τόσο «εθιστικό».

Έχουν εντάξει το τραγούδι σε διάφορα είδη, από Euro-pop, funk και house μέχρι και ως ένα πρώιμο είδος ραπ. Ο ίδιος ο Τσαλεντάνο λέει ότι δεν είχε κανένα από αυτά στο μυαλό του.

«Απ’ όσο ξέρω, η ραπ εμφανίστηκε στις ΗΠΑ δέκα χρόνια αργότερα. Τραγουδούσα το τραγούδι μου έναν άγριο τόνο, γιατί το θέμα ήταν σημαντικό. Ήταν ένας θυμός που δημιουργήθηκε από την παραίτηση. Έφερα στο φως το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν επικοινωνούν», ανέφερε ο ίδιος.

Μετά την τεράστια επιτυχία ακολούθησαν πολλά ρεμίξ και επανεκτελέσεις του τραγουδιού, οι οποίες εμφανίζονται ακόμα και τώρα. Το τραγούδι το έχει πλέον ανακαλύψει και η Gen Z με αποτέλεσμα να γίνεται συχνα viral μέσα από τα social media. Πρόσφατα μάλιστα ακούστηκε και σε ένα επεισόδιο της τρίτης σεζόν της διάσημης σειράς Ted Lasso προκαλώντας ένα νέο ενδιαφέρον για το τραγουδί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response