Οι συνήθειες ύπνου μας μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την ψυχική μας υγεία και τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One από τον Simon Evans και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Surrey, οι άνθρωποι που προτιμούν να ξενυχτούν, γνωστοί ως «βραδινοί χρονότυποι», μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε σύγκριση με εκείνους που ξυπνούν νωρίς, τους «πρωινούς χρονότυπους».
Η έρευνα αυτή βασίστηκε σε δεδομένα από 546 φοιτητές πανεπιστημίου, οι οποίοι απάντησαν σε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο. Οι παράγοντες που εξετάστηκαν περιλάμβαναν την ενσυνειδητότητα, τη γενική επάρκεια ύπνου και την κατανάλωση αλκοόλ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι βραδινοί χρονότυποι συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους λόγω της ασυμφωνίας μεταξύ των φυσικών τους ρυθμών και των κοινωνικών απαιτήσεων.
Η ενσυνειδητότητα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του κινδύνου κατάθλιψης. Οι πρωινοί τύποι τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα ενσυνειδητότητας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη θετική ψυχική υγεία. Επιπλέον, η επάρκεια ύπνου είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας, ενώ η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Ποιοι χρονότυποι είναι πιο ευάλωτοι;
- οι βραδινοί χρονότυποι διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και η συσχέτιση αυτή θα μπορούσε να εξηγηθεί από διαφορές στα επίπεδα ενσυνειδητότητας, την ποιότητα του ύπνου και την κατανάλωση αλκοόλ
- κατά μέσο όρο, στους νυχτερινούς τύπους παρατηρήθηκε χαμηλότερη ποιότητα ύπνου, αυξημένα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και αναποτελεσματική σύνδεση με την παρούσα στιγμή (ενσυνειδητότητα)
- παρεμβάσεις που εδράζονται στην ενδυνάμωση της παροντικής μας ύπαρξης, στη βελτίωση του ύπνου και στην έμπνευση των νέων για περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, μπορούν να ευδοκιμήσουν και να «προλάβουν» την ανάπτυξη κατάθλιψης.