Οι συνέπειες που θα φέρει η δημογραφική κρίση στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και οι πιθανοί τρόποι ανάσχεσης του φαινομένου μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, τέθηκαν στη συζήτηση ανάμεσα σε φορείς, οικονομολόγους και νομικούς, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9-12 Απριλίου.
Έναυσμα για τη συνομιλία έδωσε η Επικεφαλής της Μονάδας Ειδικών για την Απασχόληση, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Ευημερία και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Eιρήνη Ανδριοπούλου, παραθέτοντας κάποια ενδιαφέροντα αριθμητικά στοιχεία όπως το ότι την τελευταία δεκαετία καταγράφεται αύξηση 10% στους άνω των 65 και 24% άνω των 80, την ώρα που ο πληθυσμός της χώρας ελαττώθηκε κατά 6%. Όπως ανέφερε, δε, η πτώση στον συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας μέχρι το 2070 εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το 25%, ενώ στο πλαίσιο της παρουσίασης αυτών των στοιχείων τόνισε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα για τα επόμενα χρόνια, την ώρα που βαρύνουσας σημασίας είναι να μπορεί να διατηρηθεί η επάρκεια των συντάξεων.
Από την πλευρά του, ο πρώην Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (2023-2025), Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Τσακλόγλου, ανέφερε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο η επάρκεια των συντάξεων, αλλά αν τελικά το σύστημα αντέχει να δώσει παραπάνω χρήματα στους ασφαλισμένους, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια έφτασε στη χρεοκοπία εν πολλοίς και λόγω του συνταξιοδοτικού της συστήματος, πολύ πριν φανούν οι συνέπειες του δημογραφικού ζητήματος. Κατά τον ίδιο, σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν αντίστοιχο πρόβλημα, λαμβάνοντας δέσμη μέτρων που ξεκινούν από τη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μέχρι και τη δόμηση ενός πυλώνα κεφαλαιακού χαρακτήρα. Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, σταδιακά πέφτει η συνταξιοδοτική δαπάνη, γιατί αντί για την επικουρική σύνταξη, έχουμε κεφαλαιοποιητικές συντάξεις, ενώ παρά τις περικοπές που έχουν λάβει χώρα, η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, όπως κατέληξε στην εισήγησή του «αν η νέα γενιά αποφασίσει ότι δεν θέλει να κάνει παιδιά, η σύνταξη στο μέλλον θα είναι μηδέν»
Θα αντικατασταθει ο πληθυσμος. Δεν προκειτα να λειψουν εργατες και στρατιωτες.