Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του εθνικιστικού κόμματος στη Γαλλία, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της μετά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε εις βάρος της. Σε συνέντευξή της στο TF1, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως πολιτικά υποκινούμενη και τόνισε ότι πρόκειται για μια «τραγική ημέρα» για τη Δημοκρατία.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχη τη Λεπέν για υπεξαίρεση, επιβάλλοντάς της ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών – δύο με αναστολή και δύο σε κατ’ οίκον περιορισμό – καθώς και πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ. Επιπλέον, η απόφαση περιλαμβάνει απαγόρευση διεκδίκησης δημόσιου αξιώματος για πέντε χρόνια, γεγονός που αποκλείει τη συμμετοχή της στις προεδρικές εκλογές του 2027.
Η Λεπέν υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί παραβίαση του κράτους δικαίου και πλήγμα στη δημοκρατική διαδικασία. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη γαλλική πολιτική σκηνή, με πολλούς να αναρωτιούνται για τις συνέπειες που θα έχει στην πορεία του ακροδεξιού κινήματος στη χώρα.
«Πρέπει να αποδοθεί γρήγορα δικαιοσύνη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν και συμπλήρωσε ότι θέλει να ασκήσει έφεση το ταχύτερο δυνατόν. «Εκατομμύρια Γάλλοι είναι εξοργισμένοι. Στη Γαλλία, τη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαστές εφάρμοσαν νόμους απολυταρχικού καθεστώτος. Αυτή είναι μια τραγική ημέρα για τη Δημοκρατία μας, στερούν από εκατομμύρια Γάλλους την υποψήφιά τους», πρόσθεσε. «Δεν είναι καλό να είσαι στην αντιπολίτευση σε αυτή τη χώρα», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Στη συνέντευξη, είπε ότι από τις πρώτες ώρες της δίκης «ξέραμε ότι θα κριθούμε με προκατάληψη. Αποκλείστηκα εγώ, αλλά στην πραγματικότητα είναι εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες που αποκλείστηκαν από τη δημοκρατία», σχολίασε.
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2027, η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε τον επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης «τεράστιο ατού για το κίνημα». Αλλά εξέφρασε την ελπίδα «να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτό το ατού νωρίτερα από ό,τι χρειάζεται».
«Θα κάνω έφεση για να ανατραπεί η απόφαση, ώστε να μου επιτραπεί να είμαι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές. Είμαι στο πλευρό των Γάλλων πολιτών και θα παραμείνω μέχρι τέλους», τόνισε.