“ΧΤΥΠΗΣΕ” ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ! – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΜΕ 2 ΜΑΘΗΤΕΣ!

Κοινοποίηση:
c18162f14c2a903e0e08bb35065dfb26

c18162f14c2a903e0e08bb35065dfb26

Η επαναλειτουργία του έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για την ελληνική μειονότητα καθώς απότελεί άρση μιας μεγάλης ελληνικής αδικίας στην Ίμβρο.

Η λειτουργία του σχολείου ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στους Αγίους Θεοδώρους, που είναι το χωριό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με δύο μόνο μαθητές, τον Δημήτρη και τον Αλέξανδρο.

Η επαναλειτουργία του έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για την ελληνική μειονότητα καθώς απότελεί άρση μιας μεγάλης ελληνικής αδικίας στην Ίμβρο.

“Το σχολείο κτιριακώς είναι έτοιμο. Πέρασα σήμερα και το καμάρωσα. Είναι το σχολείο στο οποίο πέρασα και εγώ τα πέντε πρώτα, από τα είκοσι συνολικά, χρόνια της μαθητικής μου ζωής. Συγκινήθηκα και εδόξασα τον Θεόν που μας έδωσε αυτή την επιπλέον ελπίδα για το αύριο και για το μέλλον της Ίμβρου”, δήλωσε συγκινημένος ο Πατριάρχης.

Το ελληνικό δημοτικό σχολείο έχει ανακαινιστεί πλήρως και κάλεσε τους Ιμβρίους της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας και μπορούν να επαναπατρισθούν, να παραμερίσουν όλα τα εμπόδια και τους δισταγμούς και να πάνε στο νησί, ώστε τα παιδιά τους να είναι τα πρώτα που θα εγγραφούν στη νέα αυτή περίοδο της ελληνικής παιδείας στην Ίμβρο.

Το κτίριο του σχολείου επισκευάστηκε με έξοδα η οποία προμήθευσε τα βιβλία και όλο τον σχολικό εξοπλισμό. Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας διόρισε δασκάλα την κυρία Άννα Κουζουμά, η οποία είχε φύγει από την Ίμβρο πριν 36 χρόνια και επανήλθε πρόσφατα.

Θα διοριστεί και ένας ακόμη δάσκαλος. Διευθύντρια του σχολείου ανέλαβε η κυρία Παρασκευή Βερβέρη, μόνιμη κάτοικος του νησιού.

Η ιστορία του σχολείου δείχνει την τραγική μοίρα της ελληνικής κοινότητας. Στην Ίμβρο υπάρχουν τέσσερα χωριά με ελληνικής καταγωγής πληθυσμό που κάποτε έφθανε τις 6.000. Σήμερα ζουν περίπου 200 ηλικιωμένοι οι περισσότεροι καθώς για λόγους οικονομικούς αλλά και πολιτικούς μετανάστευσαν σχεδόν όλοι οι κάτω των 50 χρόνων την δεκαετία του ’50 και του ’60.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων του σχολείου ο δήμαρχος της Ίμβρου Γιουσέλ Ατάλει δήλωσε ότι δίνει μεγάλη προσοχή στη λειτουργιά του και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλης της ελληνικής μειονότητας του νησιού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: