Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Khalifa στο Άμπου Ντάμπι έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στην αρχαιολογική έρευνα δημιουργώντας ένα καινοτόμο σύστημα για την ανίχνευση αρχαίων δομών κάτω από στρώματα άμμου. Η ανάπτυξη συνδυάζει δορυφορική απεικόνιση ραντάρ με τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέποντάς του να «βλέπει» μέσα από αμμόλοφους.
Οι ερευνητές έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή του Empty Square της ερήμου Rub’ al Khali, μια περιοχή 650.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου οι παραδοσιακές μέθοδοι αναζήτησης έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές.
«Οι αμμοθύελλες και τα μοτίβα των αμμόλοφων καθιστούν άχρηστες τις συμβατικές δορυφορικές εικόνες», εξηγεί η επικεφαλής του έργου Francis.
Η καινοτομία της μεθόδου έγκειται στον συνδυασμό δύο τεχνολογιών:
Ραντάρ διείσδυσης στην άμμο (SAR)
Ειδικά εκπαιδευμένος αλγόριθμος μηχανικής όρασης
Το σύστημα δοκιμάστηκε στον διάσημο αρχαιολογικό χώρο Saruq al-Hadid, όπου ανακαλύφθηκαν ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας που χρονολογούνται πριν από 5.000 χρόνια. Μετά την εκπαίδευση, το AI μπόρεσε να εντοπίσει νέα πιθανά αντικείμενα με ακρίβεια έως και 50 cm, δημιουργώντας τρισδιάστατα μοντέλα τους.
Κατά τη διάρκεια κοινής εργασίας με το Dubai Culture, οι ειδικοί έλαβαν επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας της μεθόδου.
Οι έρευνες με ραντάρ εδάφους στο έδαφος επιβεβαίωσαν πλήρως τα δορυφορικά δεδομένα.
«Μπορούμε τώρα να σχεδιάσουμε τις ανασκαφές μας με στοχευμένο τρόπο και όχι απλώς να ψάχνουμε τυχαία», λέει η Francis.