Reuters: Δύο δισεκατομμύρια θα κοστίσει το ελληνικό Iron Dome – Η συνεργασία με το Ισραήλ

Κοινοποίηση:
2

Το διεθνές πρακτορείο Reuters αναφέρεται σε συνομιλίες Ελλάδας – Ισραήλ για τη δημιουργία μιας αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής ομπρέλας για τη χώρα μας

Τις συνομιλίες της Ελλάδας με το Ισραήλ, με σκοπό την ανάπτυξη ενός αντιεροπορικούς και αντιπυραυλικού αμυντικού θόλου επιβεβαιώνει και το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους, κάνοντας λόγο για τίμημα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το αμυντικό σύστημα, αναφέρει το Reuters, θα μιμείται πιθανότατα το Iron Dome του Ισραήλ καθώς και άλλα συστήματα που αναχαιτίζουν πυραύλους μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια χτυπημάτων από τους γείτονές του, εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Γάζα και τον Λίβανο.

«Η Ελλάδα επιθυμεί να επενδύσει στην άμυνά της για να συμβαδίσει με τον σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και ιστορικό της αντίπαλο, την Τουρκία, η οποία αναπτύσσει επίσης τη δική της αεράμυνα, παρά την κάποια βελτίωση των σχέσεων» αναφέρεται στο ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, μετά απόμια ενημέρωση που έγινε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια κεκλεισμένων των θυρών, «το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό σύστημα και σύστημα κατά των drone». «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Ισραήλ», δήλωσε η πηγή.

Δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την κλίμακα της πιθανής συμφωνίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δαπανήσει 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2035 για να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

 Η αεράμυνα εντάσσεται στο 10ετές σχέδιο στρατιωτικών αγορών της Αθήνας, που περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και drone από τις ΗΠΑ, όπως και τεσσάρων φρεγατών Belharra και αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.
 «Η προσπάθειά μας αφορά σε μια γρήγορη μετάβαση των ενόπλων μας δυνάμεων στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας πριν από την ενημέρωση της Πέμπτης.

Το Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα σήμερα χρησιμοποιεί αμερικανικά συστήματα Patriot και παλαιά ρωσικά συστήματα S-300 για την προστασία του εναέριου χώρου της.

«Παρά την κάποια βελτίωση στις επί μακρόν ταραγμένες σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, τον πολύ μεγαλύτερο ανατολικό γείτονά της, οι δύο χώρες παραμένουν σε αντιπαράθεση για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων, των ενεργειακών πόρων και του εναέριου χώρου στην ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. ΠΩ ΡΕ ΜΑΣΑ ΠΟΥΧΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΜΕΤΑΞΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΟΠΠΟΥ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΜΑΣΣΑΕΙ ΜΕ ΧΡΥΣΕΣ ΜΑΣΣΕΛΕΣ

  2. Σουρωτηρι και 2 δις???Η γραβιερα σιγουρα εχει λιγοτερες τρυπες!!!!Α ρε κομπινες και μασα που πεφτει!!!

  3. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΖΑ ΑΔΕΡΦΕ !!!
    ΕΝΑ ΗΜΙΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΦΟΥ ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΒΡΑΙΟΙ, ΕΣΚΑΣΑΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ……
    ΑΡΑ ΑΦΟΥ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ, ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ …
    Η ΜΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Καλε τωρα εξηγουνται ολα γιατι ο κ.Δενδιας θα κλεισει τοσα στρατοπεδα! Ειπα κι εγω ξεβρακωτες θα μεναμε?

  5. Καλυτερας να τρωμι φασουλαδα κι μι τς…. εκπομπες να προυστατιυομαστι απου συγνεφου μιθανιου! Τζαμπα πραμα!

Comments are closed.