Reuters: Οι ΗΠΑ αρνούνται να στηρίξουν πρόταση του ΟΗΕ για την υποστήριξη της Ουκρανίας ενόψει της επετείου του πολέμου, λένε διπλωμάτες

Κοινοποίηση:
A United Nations Security Council meeting, Tuesday, Feb. 18, 2025, at UN headquarters. (AP Photo/Julia Demaree Nikhinson)

Οι ΗΠΑ αρνούνται να στηρίξουν ένα σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για τη συμπλήρωση τριών ετών από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, το οποίο υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και απαιτεί και πάλι από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, δήλωσαν τρεις διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Η Ουάσινγκτον έχει επίσης αντιταχθεί σε μια φράση σε μια δήλωση που σχεδίαζε να εκδώσει η G7 την επόμενη εβδομάδα και η οποία θα καταδίκαζε τη ρωσική επιθετικότητα, είπαν δύο άλλες πηγές στο Reuters.

Η άρνηση των ΗΠΑ να συμφωνήσουν με τη γλώσσα που χρησιμοποιείται τακτικά από τον ΟΗΕ και τη G7 από τον Φεβρουάριο του 2022 έρχεται εν μέσω ενός διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ προσπαθεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία και έστειλε μια ομάδα να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας χρησιμοποίησαν τις δύο προηγούμενες επετείους της 24ης Φεβρουαρίου για να επαναλάβουν την καταδίκη τους για την εισβολή της Ρωσίας, αλλά φέτος δεν είναι σαφές πώς θα το προσεγγίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στον ΟΗΕ οι χώρες μπορούν να αποφασίσουν να συνυποστηρίξουν ένα ψήφισμα μέχρι την ψηφοφορία. Η Γενική Συνέλευση των 193 μελών πρόκειται να ψηφίσει τη Δευτέρα, δήλωσαν διπλωμάτες. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν πολιτικό βάρος, αντανακλώντας την παγκόσμια άποψη για τον πόλεμο.

«Τα προηγούμενα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνυπέγραφαν σταθερά τέτοια ψηφίσματα για την υποστήριξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία», δήλωσε την Πέμπτη μία από τις πηγές, η οποία, όπως και οι άλλες, ζήτησε ανωνυμία.

Η πρώτη διπλωματική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι το ψήφισμα υποστηρίζεται από περισσότερες από 50 χώρες, αρνούμενη να τις προσδιορίσει.

Μια δεύτερη διπλωματική πηγή που επίσης ζήτησε ανωνυμία δήλωσε: «Προς το παρόν, η κατάσταση είναι ότι (οι ΗΠΑ) δεν θα το υπογράψουν». Οι προσπάθειες συνεχίζονται για να αναζητηθεί υποστήριξη από άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Νότου» πρόσθεσε η πηγή.

Εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η G7 σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα, είπαν τρεις πηγές στο Reuters, αλλά μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ αντιτίθενται στη γλώσσα για τη «ρωσική επιθετικότητα». Μια δήλωση που εκδόθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της G7 την περασμένη εβδομάδα δεν περιείχε καμία αναφορά στη ρωσική επιθετικότητα, αλλά έκανε αναφορά στον «καταστροφικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Η διαμάχη αυτή αποτελεί μείζονα πολιτική κρίση για την Ουκρανία, η οποία χρησιμοποίησε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ που συμφωνήθηκαν υπό την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας και επωφελήθηκε επίσης από τη διπλωματική υποστήριξη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response