Ακόμη κι αν επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η Ελλάδα ίσως να «έκαψε» την καλύτερη ευκαιρία της για μακροπρόθεσμη συμφωνία για το χρέος, με την αποξένωσή της από τους εταίρους της ευρωζώνης, τη στιγμή που χρειάζεται περισσότερο την υποστήριξή τους, γράφει το Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο η καλύτερη ευκαιρία έχει χαθεί εξαιτίας των χειρισμών Τσίπρα- Βαρουφάκη και προετείνει ώς καλύτερες επιλογές ένα δημοψήφισμα ή αλλαγή κυβερνητικού εταίρου.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει συντρίψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των εταίρων, που οι λύσεις που θα μπορούσαν να προσφερθούν πριν από μερικές εβδομάδες, τώρα είναι απρόσιτες, γράφει το Reuters.
Με δημόσιο χρέος που αντιστοιχεί στο 175% της οικονομικής παραγωγής και μία οικονομία που πασχίζει να βγει από μία ύφεση 6 χρόνων, η Αθήνα χρειάζεται όλη την καλή διάθεση που μπορεί να συγκεντρώσει για να ελαφρύνει το βάρος, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Από τη στιγμή που μία πλήρης άφεση του χρέους είναι πολιτικά αδύνατη, η δεύτερη καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν να αποπληρώσει τα ακριβά της δάνεια από το ΔΝΤ νωρίς, να εξαγοράσει τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και να επεκτείνει τη διάρκεια των ομολόγων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης για να εξασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια.
Αυτό, σύμφωνα με τον αρθρογράφο Paul Taylor, θα έριχνε το πραγματικό επιτόκιο του ελληνικού χρέους σε κάτω από 2%, πολύ λιγότερο από αυτό που πλήρωνε η Αθήνα πριν από την κρίση το 2009 και θα μείωνε δραστικά το αρχικό ποσό που θα πρέπει να αποπληρωθεί την επόμενη δεκαετία, δίνοντας στην Ελλάδα την δημοσιονομική «ανάσα».
Αξιωματούχος της ευρωζώνης παραδέχθηκε στο Reuters ότι υπήρξαν διερευνητικές συνομιλίες με την προηγούμενη κυβέρνηση για αντίστοιχο πλάνο πέρυσι, πριν ο Αντώνης Σαμαράς επιλέξει να επισπεύσει τις εκλογές που έχασε, αντί να ολοκληρώσει ένα αντιλαϊκό πρόγραμμα διάσωσης, όπως σημειώνεται.
«Τώρα απλά δεν υπάρχει καμία διάθεση στην ευρωζώνη για να αναλάβει το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ», αναφέρει ο ίδιος.