Του Χρήστου Μαζανίτη
Η γέφυρα Ribbon αποτελεί τον εφιάλτη των Τούρκων στον Έβρο. Η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις τρεις χώρες στην Ευρώπη (Ολλανδία και Γερμανία) που το κατέχουν και η μόνη που συστηματικά εκπαιδεύεται σε αυτό.
Με το υλικό Ribbon κατασκευάζονται πλωτές γέφυρες για τη διέλευση ποταμών και θεωρητικά μπορούν να φτάσουν άπειρα μέτρα σε μήκος. Ωστόσο, στον Έβρο, το Μηχανικό του Δ’ Σώματος Στρατού μπορεί να στήσει μία γέφυρα σε περίπου 20 λεπτά και να περάσουν στην αντίπερα όχθη οι ελληνικές δυνάμεις διαλύοντας κάθε εχθρικό θύλακα.
Η Ελλάδα χρησιμοποιεί την Basic έκδοση και οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει την έκδοση Advance. Μόνο που ακόμα και οι έμπειροι Αμερικανοί είχαν μείνει έκθαμβοι όταν σχετικά πρόσφατα παρακολούθησαν ως παρατηρητές άσκηση με Ribbon στον Έβρο και είδαν το επίπεδο ετοιμότητας του Ελληνικού Στρατού.
Στις 18 Ιουνίου, στον Έβρο πραγματοποιήθηκε άσκηση που αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο εγρήγορσης αλλά και ετοιμότητας, την οποία μάλιστα παρακολούθησε ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Άγγελο Ιλαρίδη.
Ο Αρχηγός ΓΕΣ παρακολούθησε άσκηση σύμφωνα με το οποίο ο Στρατός εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά εχθρικών δυνάμεων. Σε αυτή την άσκηση εκτελέστηκαν πολλαπλά επεισόδια, με ενέργειες προπαρασκευής, εκτέλεσης της διάβασης ευκαιρίας, διαδικασίες παραπλάνησης και αποδιοργάνωσης του εχθρού κι εν τέλει δημιουργίας ζώνης ασφαλείας σε βάθος 2 χιλιομέτρων.
Το Μηχανικό κατάφερε μέσα σε 20 λεπτά να στήσει την γέφυρα και να περάσει απέναντι ένα τάγμα, αποτελούμενο μεταξύ άλλων από τεθωρακισμένα Leopard, Μ113 και Hummer.
Η Τουρκία, που δεν διαθέτει ανάλογα συστήματα, ξέρει ότι υπάρχουν σημεία στην άμυνά της στον Έβρο ποταμό που είναι ευάλωτα με το Ribbon να αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο της.
Άντε με το καλό η πραγματοποίηση της διάβασης να μην είναι άσκηση αλλά ολική επίθεση.
Στην Κωνσταντινούπολη με το καλό να λειτουργήσουμε στην Αγιά Σοφιά…..
Αθανατο ΜΧ.
Μεγαλη η Τιμη που υπηρετησα σ’αυτο το οπλο.
Ισχύει και να στε καλά όλοι όσοι υπηρετήσατε και αυτοί που υπηρετούν σ’ αυτήν την μονάδα του μηχανικού. Ειδικά σε κρίσιμες συνθήκες και στιγμές , η μονάδα σας παίζει τελείως καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση μας ως προσωπικό και κυρίως ως υποστήριξη αρμάτων και τοποθέτηση παγίδων κτλπ κτλπ ..
Γιατί βάζεις κεφαλαίο στον σκυλότουρκο; είναι πρωτεύον θηλαστικό; ΟΧΙ