Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης αμυντικά κανάλια στο Telegram μετέδωσαν για πρώτη φορά πως το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Γκορνάλ του Κουρσκ απελευθερώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα.
Σύμφωνα με το κανάλι Readovka συγκεκριμένα, πεζοναύτες από την 1η Ομάδα του Αρκτικού Τάγματος της 40ης Ταξιαρχίας της ρωσικής ομάδας στρατευμάτων Sever ανάγκασαν τους Ουκρανούς στρατιώτες να οπισθοχωρήσουν από την μονή.
Αυτήν την στιγμή λέγεται πως οι δυνάμεις της Μόσχας «καθαρίζουν» την περιοχή, έτσι ώστε να εξοντώσουν ή να αιχμαλωτίσουν και τον τελευταίο Ουκρανό εισβολέα. Βάσει ανεπίσημων αναφορών, κατά την διάρκεια της μάχης για το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου σκοτώθηκαν περίπου 200 στρατιώτες και αξιωματικοί του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων ξένων μισθοφόρων.
«Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις περικύκλωσαν τους Ουκρανούς και ξένους στρατιώτες που είχαν καταλάβει το μοναστήρι και τους ανάγκασαν να παραδοθούν» δήλωσε ένας Ρώσος στρατιωτικός ανταποκριτής, περιγράφοντας τις τελευταίες στιγμές πριν την απελευθέρωση της μονής.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες που πρόλαβαν να ξεφύγουν λέγεται πως κατευθύνθηκαν προς το χωριό Γκορνάλ, το οποίο και αυτό πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό. Στην πραγματικότητα οι Ρώσοι δίνουν αυτήν την στιγμή σφοδρότατες αστικές μάχες με τους Ουκρανούς στο κέντρο του εν λόγω οικισμού.
Να σας υπενθυμίσουμε πως το Γκορνάλ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από την 1η Αυγούστου του 2024, δηλαδή την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή του Κιέβου στην ρωσική συνοριακή περιφέρεια του Κουρσκ.
Από την πλευρά τους τα ουκρανικά μέσα διαψεύδουν προς το παρών τις ρωσικές αναφορές. Σύμφωνα με ουκρανικά κανάλια στο Telegram, οι μάχες για το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και το Κίεβο έχει δώσει εντολή να μεταφερθούν άμεσα ενισχύσεις στο σημείο.
Ουκρανοί στρατιωτικοί ανταποκριτές αν και παραδέχτηκαν πως η κατάσταση γύρω από το Γκορνάλ είναι κρίσιμη, δεν επιβεβαίωσαν την απώλεια της μονής.
Όπως και να έχει, τα ρωσικά μέσα μιλούν ήδη για τον επόμενο στόχο των στρατευμάτων τους. Σύμφωνα με αυτά, το Κρεμλίνο «γλυκοκοιτάζει» τον οικισμό Ολέσνια ως επόμενο στόχο του. Οι Ουκρανοί αυτήν την στιγμή μοιάζουν ανήμποροι να υπερασπιστούν το εν λόγω χωριό, οπότε στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η κωμόπολη θα πέσει σχετικά εύκολα στα χέρια της Μόσχας.