Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει πως το καλοκαίρι θα βγούμε από τα Μνημόνια, ωστόσο κάτι τέτοιο δύσκολο θα γίνει.
Σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, η Societe Generale σημειώνει ότι χάρη στις βελτιωμένες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της, η Ελλάδα θα μπορέσει να εκδώσει νέα ομόλογα τις επόμενες εβδομάδες.
Η κίνηση αυτή θα αποτελέσει κατά κύριο λόγο ένα σήμα προς τις αγορές, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα τρία χρόνια είναι περιορισμένες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της γαλλικής τράπεζας, ένα νέο «ελαφρύ» οικονομικό πρόγραμμα πιθανότατα θα είναι απαραίτητο για να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι όσο το Eurogroup παραμένει επιφυλακτικό στο να προσφέρει σημαντική ελάφρυνση χρέους, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα παραμείνει ένα μακροπρόθεσμα άλυτο πρόβλημα.
Ο καλύτερος τρόπος για να αναβαθμίσουν οι οίκοι αξιολόγησης την Ελλάδα και να ξεφύγει από την κατηγορία «junk» είναι μία συμφωνία για σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
Όσο αυτή δεν επιτυγχάνεται, τα ελληνικά ομόλογα θα παραμένουν χαμηλότερα από την «επενδυτική βαθμίδα» με αποτέλεσμα να μην γίνονται αποδεκτά ως ενέχυρα από την ΕΚΤ, εκτός και αν συνεχίσει να ισχύει η εξαίρεση (waiver), η οποία ωστόσο προσφέρεται μόνο αν υπάρχει πρόγραμμα οικονομικής στήριξης.
Συνεπώς, για να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει την πρόσβαση στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε οικονομικό πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιτίθεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν θα πρόκειται για πλήρες πρόγραμμα αλλά πιθανότατα για μία προληπτική πιστωτική γραμμή. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να επιδιώξει μία περιορισμένη επιστροφή στις αγορές, παραμένοντας σε πιο ελαφριά εποπτεία.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να μην ζητήσει μία τέτοια προληπτική γραμμή στήριξης. Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε αδικαιολόγητες και περιττές πιέσεις στις τράπεζες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές, εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν βρουν τρόπο να παρακάμψουν τους κανονισμούς.
Αυτό όμως δεν μοιάζει πιθανό, καθώς η ΕΚΤ δεν θα θέλει να αλλάξει τους κανόνες που εφαρμόστηκαν μέσα στην κρίση μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει μία χώρα».
Η Societe Generale εκτιμά ότι αποκλείεται να προσφερθεί στην Ελλάδα η ελάφρυνση χρέους που προτείνει το ΔΝΤ, ιδιαίτερα με δεδομένη τη διστακτικότητα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, οι θετικές εξελίξεις σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο, περιορίζουν τις πιέσεις και τα κίνητρα ακόμη και για να ζητήσει μεγάλη ελάφρυνση η ελληνική κυβέρνηση.