Με βάση μάλιστα τα στοιχεία που αποκαλύπτουν οι Times της Νέας Υόρκης, εκτός από θανάτους, έχει προκαλέσει στις Η.Π.Α. τουλάχιστον άλλους 45 τραυματισμούς ανθρώπων, εκ των οποίων αρκετούς με εγκεφαλική βλάβη.
Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί λόγω του Start Button (κουμπί μίζας) σύμφωνα με σχετική έρευνα, η οποία αποκαλύπτει ότι το κατά τα άλλα λειτουργικό αυτό κουμπί κρύβει κινδύνους για την υγεία του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των οχημάτων με Start Button έχουν την τάση όταν παρκάρουν το αυτοκίνητο στο κλειστό τους γκαράζ να μην πατάνε το κουμπί της μίζας για να σβήσει ο κινητήρας, παίρνοντας παράλληλα μαζί τους τα κλειδιά, με αποτέλεσμα το μοτέρ να μένει «ανοιχτό» και να εκπέμπει ρύπους. Εάν αυτό συμβεί για αρκετές ώρες, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο λόγω της συσσώρευσης του μονοδειξίου του άνθρακα στον κλειστό χώρο του γκαράζ ο ιδιοκτήτης να δηλητηριαστεί εισπνέοντας τον αέρα, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία του.
Όπως αναφέρουν οι Times, η Ένωση Μηχανικών Αυτοκινήτων των Η.Π.Α. έχει ήδη προειδοποιήσει τους κατασκευαστές ώστε να εξοπλίσουν τα οχήματα με Start Button με κάποιο σύστημα που θα ειδοποιεί τον οδηγό να σβήσει τον κινητήρα όταν αυτός βγαίνει από το αυτοκίνητο.
Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση, αν και κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford, η VW και η Audi έχουν τοποθετήσει σύστημα που σβήνει αυτόματα το αυτοκίνητο ύστερα από κάποια λεπτά συνεχούς λειτουργίας, εφόσον αναγνωριστεί ότι το κλειδί δεν είναι μέσα σε αυτό. Επίσης, η Toyota διαθέτει σύστημα που μέσω ενός ηχητικού σινιάλου ειδοποιεί τον οδηγό ότι δεν έχει σβήσει τον κινητήρα, για να μην μείνει το μοτέρ σε λειτουργία.
Κοιταω κι εγω ο καημενος να βρω button start στο αρχαιο αμαξι μου (2000) , αλλα δεν το βρισκω. Ελεγα να παρω κανενα καινουριο, αλλα αφου λενε θα καταργησουν την βενζινη το αφηνω μεχρι να σαπισει απο τα χρονια.