«Δεν θα χρειαστούν περισσότερες από δέκα ημέρες για την παρασκευή εμβολίου κατά της παραλλαγής Όμικρον».
Αυτό δήλωσε ο ακαδημαϊκός Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια, που παράγει τα ρωσικά εμβόλια Sputnik V και Sputnik Light, στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24».
Σύμφωνα με τον πιο γνωστού Ρώσο μικροβιολόγο θα απαιτηθούν άλλες 45-50 ημέρες για τις ρυθμιστικές διαδικασίες και την απόδειξη ότι το νέο σκεύασμα είναι ασφαλές και προσφέρει αποτελεσματική ανοσία, ωστόσο σημείωσε ότι θα καταστεί δυνατό να μιλήσουμε για αντικατάσταση του ρωσικού εμβολίου, μόνο εφόσον υπάρξουν πληρέστερα δεδομένα για το νέο στέλεχος.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, είναι δυνατό να παρασκευαστεί προσαρμοσμένο σε μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένης της «Όμικρον», χωρίς να υπάρχει ανά χείρας δείγμα του νέου στελέχους, καθώς το βασικό που χρειάζεται είναι «να γνωρίζουμε την αλληλουχία νουκλεοτιδίων του ιού».
Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι το Ινστιτούτο υπό τη διεύθυνσή του αναμένει δείγμα της «Όμικρον» από το ρωσικό υπουργείο Υγείας, ώστε να το απομονώσει και να συμπληρώσει τις παγκοσμίως πρωτοποριακές συλλογές του.
Νωρίτερα ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου ‘Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), που διαχειρίζεται εμπορικά τα εμβόλια Sputnik, δήλωσε ότι εφόσον τελικά χρειαστεί, θα είναι δυνατό να υπάρξει μαζική παραγωγή του προσαρμοσμένου στην «Όμικρον» ρωσικού εμβολίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022.
Τελικα αυτο που γινεται ειναι ο ιος να μεταμορφωνεται σε πθο ανθεκτικο τελικα.
Ισως η ανοσία της αγελης να ηταν η καλυτερη λυση αρχιζω να πιστευω
Μόνο αν εξασθενήσει ο ιός, όσο έχει δυνατό ιικό φορτίο η ανοσία της αγέλης είναι ανέφικτη.