Στα χέρια του ΣτΕ το μέλλον του νέου φορολογικού – «Καμπανάκι» από τους ελεύθερους επαγγελματίες

Κοινοποίηση:
ste-1-1200x700-1

Κρίσιμη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τη συνταγματικότητα της τεκμαρτής φορολόγησης, καθώς χιλιάδες επαγγελματίες και επιστήμονες αντιδρούν δυναμικά στους νέους φορολογικούς κανόνες.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας και υπό τη σκιά μαζικής διαμαρτυρίας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, συζητήθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης κατά του νέου φορολογικού πλαισίου. Δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην τεκμαρτή φορολόγηση εισοδημάτων, κάνοντας λόγο για μέτρο που θίγει θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και οδηγεί σε οικονομική ασφυξία βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί για την τύχη των αιτήσεων ακύρωσης του νέου φορολογικού νόμου, που έχουν καταθέσει οργανωμένα Δικηγορικοί Σύλλογοι και συλλογικά όργανα ελευθέρων επαγγελματιών. Στο επίκεντρο των ενστάσεων βρίσκεται η καθιέρωση τεκμηρίου ελάχιστου εισοδήματος, βάσει των διατάξεων των άρθρων 15 και επόμενα του Ν. 5073/2023.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας απέναντι στα δημόσια βάρη, την αναλογικότητα και την αποτελεσματική δικαστική προστασία. Επισημαίνουν ότι η αμφισβήτηση του τεκμηρίου γίνεται κατόπιν επιβολής και πληρωμής του φόρου, γεγονός που καθιστά την έννομη προστασία αποδυναμωμένη.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τεκμαρτή σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των μισθωτών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όπως τόνισαν οι νομικοί εκπρόσωποι των συλλόγων, αυτό συνιστά αθέμιτο περιορισμό της επαγγελματικής ελευθερίας και της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, ασκήθηκε έντονη κριτική στην απόφαση A.1055/2024 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία, όπως ειπώθηκε, υπερβαίνει τα όρια της νομοθετικής εξουσιοδότησης και επεκτείνει τον φορολογικό έλεγχο σε παρελθόντα έτη και άλλα φορολογικά αντικείμενα.

Βερβεσός: «Μετριόμαστε με την Ιστορία»
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και επικεφαλής του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, υπογράμμισε την πολιτική και δικαστική σημασία της υπόθεσης, τονίζοντας ότι «σε αυτή την υπόθεση μετρήθηκε η Κυβέρνηση» και «θα μετρηθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη». Επανέφερε και την κριτική στις παλαιότερες ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου, λέγοντας πως το κράτος εμφανίζεται με το ίδιο πρόσωπο απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Συσπείρωση επαγγελματικών φορέων
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μαζική συμμετοχή φορέων από όλο το φάσμα της αγοράς και της επιστημονικής κοινότητας. Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων:

Η ΓΣΕΒΕΕ

Η ΕΣΕΕ
Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Το Γεωτεχνικό και Οδοντιατρικό Επιμελητήριο
Ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και Κτηνιάτρων
Η Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων
Ο Σ.Α.Τ.Α. και η ΠΟΣΠΛΑ

Όλοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα, θεσμικά και κοινωνικά, ζητώντας την ακύρωση ενός μέτρου που –όπως λένε– δεν προάγει τη δικαιοσύνη αλλά επιβάλλει εξόντωση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response