Μέσα στη woke παράνοια το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ετοιμάζεται να σπάσει μια παράδοση 800 ετών!
Σκοπεύει να καταστήσει μια 800 ετών λατινική τελετή ουδέτερη ως προς το φύλο, προκειμένου να υπακούσει στις απαιτήσεις των φοιτητών που δηλώνουν ότι είναι «μη-δυαδικοί».
Οι προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες θα ψηφιστούν από το διοικητικό σώμα του πανεπιστημίου, την Κοινότητα, στις 29 Απριλίου, θα εξαλείψουν τη χρήση έμφυλης γλώσσας από τα λατινικά κείμενα που χρησιμοποιούνται στις αποφοίτησες τελετές.
Όροι όπως «magistri» (δάσκαλοι) και «doctores» (γιατροί), που είναι γραμματικά ανδρικοί, θα αντικατασταθούν με εναλλακτικές φράσεις όπως «vos», που απλώς σημαίνει «εσείς»—παρόλο που ο ανδρικός πληθυντικός έχει χρησιμοποιηθεί πάντα για μικτές ομάδες ανδρών και γυναικών.
Ακόμη και η λατινική λέξη για το «ποιος» θα επαναγραφεί για να αποφευχθεί οποιαδήποτε υπόδειξη γραμματικού φύλου…
Η εφημερίδα «The Telegraph» αναφέρει ότι οι αλλαγές πιθανότατα θα εφαρμοστούν σε όλες τις τελετές από τον Οκτώβριο και θα επηρεάσουν και άλλες επίσημες περιστάσεις, όπως η είσοδος ενός νέου Αντιπρύτανη, όπου οι αναφορές στα αγγλικά για την «η» ή «του» θα αντικαθίστανται από τη γενική και ασαφή «τους».
Η Οξφόρδη επιμένει ότι αυτή η αναθεώρηση είναι «αναγκαία ώστε τα λατινικά που χρησιμοποιούνται να αναφέρονται σε αυτούς που δηλώνουν ως μη-δυαδικοί, καθώς και σε αυτούς που δηλώνουν ως αρσενικοί και θηλυκοί». Διατείνεται επίσης ότι απλώς ευθυγραμμίζεται με τις νομικές απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανώτατη εκπαίδευση.
Ο Δρ. Τζόναθαν Κατζ, δημόσιος ομιλητής της Οξφόρδης και ειδικός στη λατινική γλώσσα, επικύρωσε τη γραμματική του προτεινόμενου κειμένου, ωστόσο αποστασιοποιήθηκε από την ιδεολογική του βάση. Είπε:
«Ένας από τους συναδέλφους μου μου έγραψε το πρωί για να ρωτήσει αν αυτό ήταν ένα πρώιμο αστείο του Απριλίου. Δεν είναι—απλώς προσπαθούμε να συμβαδίσουμε με τις σύγχρονες τάσεις. Ο μόνος ρόλος μου ήταν να ελέγξω ότι η γραμματική στα λατινικά είναι σωστή, κάτι που πιστεύω ότι είναι μέχρι στιγμής.»
«Είναι αλήθεια ότι στην κανονική λατινική γλώσσα ο ανδρικός πληθυντικός χρησιμοποιείται για να καλύψει ανάμεικτες ομάδες φύλων, αλλά θεωρήθηκε ότι η ανδρική μορφή πολλών λέξεων ήταν ακόμη υπερβολικά κυρίαρχη. Ιδεολογικά παραμένω ουδέτερος σε αυτό, αλλά ήταν μια ενδιαφέρουσα γλωσσική άσκηση που ζητήθηκε από τον κύριο Κοσμήτορα των Πτυχίων.»
Ωστόσο, οι κριτές υποστηρίζουν ότι το πανεπιστήμιο, που κάποτε ήταν σεβαστό για την πνευματική του αυστηρότητα και την ακαδημαϊκή του παράδοση, σήμερα εξυπηρετεί μια περιθωριακή μειοψηφία. Σύμφωνα με εθνικά στατιστικά στοιχεία, μόλις το 0,2% των φοιτητών των πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνουν ότι ανήκουν σε «άλλο φύλο»—μόνο 14 άτομα από τις 7.000 ετήσιες εισαγωγές της Οξφόρδης, αν η ίδια αναλογία ισχύει.
Ο Ντέιβιντ Σόσκιν, πρώην σύμβουλος του Γραφείου του Πρωθυπουργού, χαρακτήρισε «περίεργο» το γεγονός ότι δεν είχε διεξαχθεί διαβούλευση με τους αποφοίτους. «Πιθανώς ξέρουν πώς θα αντιδράσουν οι δωρητές», είπε.
Άλλοι είναι πιο σφοδροί. Ο ιστορικός Ντόμινικ Σέλγουντ επικcriticσε τη μελλοντική γλώσσα ως «απαλλαγμένη από οποιαδήποτε κομψότητα, ατμόσφαιρα, ομορφιά ή παράδοση», επισημαίνοντας ότι οι απώλειες για την Οξφόρδη είναι πολύ μεγαλύτερες από οποιαδήποτε πιθανή κερδισμένη πλευρά. « τουλάχιστον η τελετή θα είναι συντομότερη και όλοι θα μπορέσουν να πάνε νωρίτερα στο μπαρ», πρόσθεσε.
Η βιαστική αναθεώρηση μιας τελετής αιώνων στο όνομα της συμπερίληψης εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Αν ακόμα και η λατινική—η θεμελιώδης γλώσσα της Δυτικής ακαδημαϊκής παράδοσης—θεωρείται πλέον πολύ «αποκλειστική» για να εξεταστεί στην αρχική της μορφή, ποιες άλλες παραδόσεις ακολουθούν;
Καλά, δεν δυσκολεύτηκαν πολύ οι Άγγλοι να υιοθετήσουν την διαστροφή. Εύκολακι!!!!