Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε εκτάκτως για να εξετάσει την κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία, μετά από αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δανίας και της Γαλλίας, εξαιτίας της πρόσφατης ρωσικής επίθεσης στο Κριβί Ριχ.
Ο Τομ Φλέτσερ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής του Γραφείου Έκτακτης Ανάγκης (OCHA), ενημέρωσε τα κράτη-μέλη σχετικά με τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Στην παρουσίασή του, ο κ. Φλέτσερ τόνισε ότι οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιθέσεις από τη Ρωσία έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, καθώς και την καταστροφή πολιτικών υποδομών.
Επικεντρώθηκε στην επίθεση της 4ης Απριλίου στην πόλη Κριβί Ριχ, όπου σκοτώθηκαν 18 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 9 παιδιών, ενώ τραυματίστηκαν 75 ακόμη άτομα σε παιδική χαρά και κατοικημένη περιοχή. Όπως ανέφερε, ήταν «η πιο φονική επίθεση κατά παιδιών από τον Φεβρουάριο 2022, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ».
Ο κ. Φλέτσερ ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στις περιοχές Χερσώνα, Χάρκοβο, Ντονέτσκ και Σούμι, μετρώντας πάνω από 90 θύματα αμάχων μόνο την περασμένη εβδομάδα.
Κατέθεσε προσωπικές μαρτυρίες από την επίσκεψη του στην Ουκρανία, αναφέροντας την αντοχή, αλλά και «την εξάντληση, την οργή και την απόγνωση» των πολιτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από τον Φεβρουάριο 2022 έως τον Μάρτιο 2025 έχουν καταγραφεί 12.910 θάνατοι αμάχων, εκ των οποίων 682 παιδιά και σχεδόν 30.700 τραυματισμοί. Επισημαίνεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι «πιθανώς πολύ μεγαλύτερος».
Επίσης 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, ενώ σχεδόν 7 εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει αδύνατη για περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες σε περιοχές υπό ρωσική κατοχή.
Ο κ. Φλέτσερ τόνισε πως «το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί ταχεία, ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» και απηύθυνε έκκληση για «ασφαλή και ταχεία πρόσβαση» στους πολίτες που τη χρειάζονται.
Ανέφερε ότι στην Ουκρανία «το 50% των γεννήσεων είναι πρόωρες» από την αρχή του πολέμου, αυξάνοντας σοβαρά τον κίνδυνο για την υγεία των μητέρων και των νεογνών.
Η έμφυλη βία, ανέφερε, έχει αυξηθεί κατά 36%, ενώ οι εκτοπισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας αγγίζει τα 13 εκατομμύρια, με γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες να αποτελούν την πλειοψηφία.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ 290 οργανώσεις παρείχαν βοήθεια σε 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2025, αλλά τόνισε ότι «μόνο το 17%» των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Απόκρισης έχει εξασφαλιστεί.
Ο κ. Φλέτσερ χαιρέτισε την κατάπαυση του πυρός στις ενεργειακές υποδομές και τις διαπραγματεύσεις για την ασφαλή ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας ότι η προστασία των αμάχων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε συμφωνία.
Ο κ. Φλέτσερ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης.
Αυτή η λούγκρα ο Τομ Φλέτσερ, γιατι δεν είπε τίποτε για τους βασανισμούς μέχρι θανάτου και τις σφαγές αμάχων στην περιοχή του Κούρσκ που είχαν καταλάβει οι Ουκρανοί?
Τις εκτελέσεις αμάχων ρωσόφωνων και τους βομβαρισμούς οικισμών στις περιοχές του Λοχάνσκ καί Ντονιέσκ απο τους νεοναζί Αζώφ και Μπαντέρας απο το 2014 τις ξέχασε,,Εχει περάσει καιρός βλέπεις!
Αυτή είναι η γνωστή ευρωπαΐκή μονόπλευρη ευαισθησία!
Και ως γνωστόν,,,,η επιλεκτική ευαισθησία είναι καθαρή υποκρισία!