Χιλιάδες εκπαιδευτικοί απέκλεισαν χθες Πέμπτη (20/03) την κεντρική είσοδο του κυριότερου διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας του Μεξικού, ως ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων.
Μάλιστα, πολλοί ταξιδιώτες αναγκάστηκαν να κατέβουν από τα οχήματα στα οποία επέβαιναν και να πάνε πεζοί, κουβαλώντας τις αποσκευές τους, ως τον τερματικό σταθμό για να μη χάσουν τις πτήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου.
Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, συγκαταλέγεται στα πιο πολυάσχολα στη Λατινική Αμερική, ωστόσο οι φόβοι για την πιθανή έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως άμεση πηγή δανειοδότησης ανάγκασε τους Μεξικανούς εκπαιδευτικούς – και όχι μόνο – να διαδηλώσουν.
Δείτε σχετικά βίντεο στο Χ:
Ο αποκλεισμός του αεροδρομίου διήρκεσε κάπου έξι ώρες και προκάλεσε επανειλημμένες λογομαχίες ανάμεσα σε αυτοκινητιστές και διαδηλωτές.
«Είχαμε ήδη καθυστέρηση, αυτό μας καθυστερεί ακόμα περισσότερο» είπε ο Φάμπιο Λόρενς, 27χρονος Κολομβιανός, καθώς περπάταγε βιαστικά κάτω από τον καυτό ήλιο με τη βαλίτσα του στο χέρι.
Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα να εγκαταλειφθεί αλλά και να μην γίνουν περικοπές στις λοιπές κοινωνικές τους ασφαλίσεις, ακόμη και αν έρθει το ΔΝΤ.
Σημειώνεται ότι η Μεξικανή πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών την Τρίτη 18/03) και υποσχέθηκε να ανασταλεί μέτρο που προέβλεπε να μειωθούν οι συντάξεις των εκπαιδευτικών για να χρηματοδοτηθούν έργα για τη στέγη και βελτιώσεις των υπηρεσιών υγείας.