Στην παλαιά υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της εταιρείας οπλικών συστημάτων Krauss-Maffei Wegmann (KMW) σε σχέση με την δωροδοκία ελλήνων αξιωματούχων επανέρχεται η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
Σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοδικείου του Μονάχου τέλος του 2015, στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους μόνο 175.000 ευρώ, «μια φιλική τιμή κατά μία έννοια», όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, για μια αγορά από την Ελλάδα 24 οβιδοβόλων τύπου PzH2000, ύψους 188 εκ. ευρώ.
«Τόσο φτηνά δεν γίνεται, απεφάνθη το Εφετείο της Καρλσρούης σε απόφαση που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες», γράφει η εφημερίδα. «Το ποσό περιλαμβάνει ‘νομικά λάθη’ προς όφελος της ΚMW, και κατά συνέπεια το ύψος του προστίμου, θα πρέπει να επιμετρηθεί εκ νέου… γιατί θα πρέπει να ξεπερνά το οικονομικό όφελος, το οποίο αποκόμισαν οι δράστες από τις ενέργειές τους».
Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ανάλογες υποθέσεις δωροδοκιών σε βάρος της Ελλάδας από άλλες εταιρείες, όπως η Rheinmetall, η Ferrostaal και η Siemens, στις οποίες το καταβληθέν πρόστιμο ήταν πολύ υψηλότερο, ακόμη και τριψήφιο νούμερο εκατομμυρίων ευρώ. «Για να γίνει η νέα επιμέτρηση χρειάζεται νέα δίκη στο Πρωτοδικείο του Μονάχου με άλλη σύνθεση, από ότι στην πρώτη δίκη» επισημαίνει η εφημερίδα.
«Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει και πάλι ένας πρώην πληρεξούσιος της KMW, στον οποίο το δικαστήριο είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης 11 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 175.000 ευρώ. Όχι βέβαια για το αδίκημα της δωροδοκίας επειδή είχε προ πολλού παραγραφεί, αλλά για συνέργεια σε φοροδιαφυγή, διότι κακώς οι μίζες καταγράφηκαν ως δαπάνες της εταιρείας και ως εκ τούτου εξέπεσαν από το φορολογητέο ποσό».
Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο πρώην βουλευτές του SPD, οι οποίοι είχαν στενές σχέσεις με τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, οι οποίοι φέρονται να προσέφεραν «συμβουλευτικές υπηρεσίες» για την αγορά των 24 οβιδοβόλων λαμβάνοντας μεγάλα ποσά.