Από τα 3.8€ το λίτρο ξεκινά και φτάνει στα 4.4€ η τιμή παραγωγού στο ελλινικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με μεγάλες ποσότητες να «λιμνάζουν» στις αποθήκες και τους αγρότες να περιμένουν πως και πως την αναθέρμανση της ζήτησης λίγο πριν τη νέα εσοδεία.
Σύμφωνα με άρθρο που παρουσιάζει το olivenews.gr οι αγοραπωλησίες στη χώρα μας παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα πριν και κατά τη διάρκεια του Πάσχα, ενώ η κατάσταση σε κάθε χώρα καταγράφεται ως εξής:
Ισπανία: Έχοντας έτσι κι αλλιώς μια μεγάλη φετινή παραγωγή (+1,4 εκατ. τόνους) και προσδοκώντας βάσιμα μια ακόμη μεγαλύτερη για την επόμενη εσοδεία 2025/26, κύριο μέλημά τους είναι να «διώχνουν», να πουλάνε με κάθε ευκαιρία αγοραστικής ζήτησης τα ελαιόλαδά τους είτε προς την Ιταλία, που ειδικά φέτος έχει τεράστιες ελλείψεις, είτε στην εγχώρια βιομηχανία τυποποίησης. Στόχος είναι να έχουν αδειάσει οι δεξαμενές ώστε να υποδεχθούν τα φρέσκα ελαιόλαδα το φθινόπωρο 2025. Όσο για τις τιμές, επικρατεί ο γνωστός ρεαλισμός: λογικές τιμές για τους καταναλωτές αρκεί να είναι έστω και οριακά επάνω από το πραγματικό κόστος παραγωγής (εκεί το έχουν υπολογίσει και το γνωρίζουν). Ο κίνδυνος που καραδοκεί είναι η εξομοίωση με τα σπορέλαια, η άλλη δηλαδή όψη του υπερβολικού ανοίγματος της ψαλίδας των προηγουμένων ετών.
Τι σημαίνουν οι παραπάνω εξισώσεις σε αριθμούς; Ότι τα έξτρα κινούνται γύρω από τα 3,70 ευρώ/κιλό, αν τα οργανοληπτικά τους είναι καλά ανεβαίνουν προς τα 3,90 ευρώ/κιλό, χωρίς να λείπουν και οι κορυφαίας ποιότητας αλλά σπάνιες περιπτώσεις, που μπορεί να φτάνουν τα 4,20 και παραπάνω ευρώ/κιλό. Τα λαμπάντε 1º με πολύ καλά χημικά χαρακτηριστικά είναι στα 3,0 ευρώ ανεβαίνοντας έως και τα 3,10 ευρώ/κιλό.
Τυνησία: Οι τιμές δεν άλλαξαν με 3,70-3,80 ευρώ/κιλό τα καλά τους έξτρα, όμως το ενδιαφέρον στοιχείο είναι το πρόγραμμα προώθησης στις διεθνείς αγορές που θέτουν σε εφαρμογή, ίσως σαν απάντηση στην απειλή Τραμπ για εξοντωτικούς δασμούς 28%, ενώ η ανταγωνίστριά της Τουρκία θα αντιμετωπίζει «μόνο» 10%.
Τουρκία: Μικρή άνοδος των ραφινέ ελαιολάδων στα 3,15 ευρώ/κιλό.
Ιταλία: Η ζωή συνεχίζεται στις δύο ταχύτητες. Την υψηλή των Made in Italy με άνω των 9,0 έως 9,80 ευρώ/κιλό για όσους έχουν γερά πορτοφόλια και ευαίσθητους ουρανίσκους – στην Ιταλία υπάρχουν – αλλά και την χαμηλή ταχύτητα των εισαγόμενων που μπορεί να φτάνουν στη μαζική κατανάλωση με 3,99 ευρώ/λίτρο.
Ελλάδα: Η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει, η νέα εσοδεία πλησιάζει ενώ οι δεξαμενές – ειδικά στην Κρήτη – παραμένουν γεμάτες. Περιορισμένες οι συναλλαγές, ελπίζοντας σε αναθέρμανση της αγοράς – ορισμένοι έσπευσαν να την προαναγγείλουν κιόλας (!) – αν και οι φιλοδοξίες δεν ξεπερνούν τα 5-10 σεντ πάνω από τα σημερινά επίπεδα.
Πόσοι άραγε αναρωτιούνται γιατί χάθηκαν όχι μόνο οι περσινές ευκαιρίες των 7, 8, 9 ευρώ/κιλό (περιμένοντας τα 10 και 11 ευρώ/κιλό) αλλά και φέτος αρνήθηκαν τα 5,0 και 5,50 ευρώ/κιλό; Που βρίσκονται οι συνεταιριστικές, διεπαγγελματικές, θεσμικές και κρατικές ηγεσίες να προσφέρουν σε αυτές τις δύσκολες εποχές σχέδιο και προοπτική, όπως πράττει το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, και προφανώς όχι απειλές για εξοντωτικά πρόστιμα για τις Δηλώσεις Συγκομιδής;
Η αποτύπωση των τιμών ακολουθεί με την επισήμανση της φόρτωσης καραβιού χύμα πυρηνέλαιου προς Ισπανία, γεγονός που μεταφράζεται σε διπλή απώλεια προστιθέμενης αξίας: όχι μόνο το ραφινάρισμα αλλά και η τυποποίηση σε ανάμιξη με λίγο παρθένο βρώσιμο ελαιόλαδο.
Οι τιμές ανά περιοχή και είδος:
Έξτρα Λακωνία 4,20-4,40
Έξτρα Μεσσηνία 3,80-4,00
Έξτρα Κρήτη 4,00-4,20
Λαμπάντε 5° 2,30-2,40
Ραφινέ ελαιόλαδο 3,25-3,30
Πυρηνέλαιο 10° 1,17-1,23
Ραφινέ πυρηνέλαιο 2,25-2,35*Τιμές βυτίου, ex-factory – *Παραδοτέο στην Ισπανία-Ιταλία
ΑΜΑ ΤΑΓΓΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙ ΩΡΑΙΟ ΣΑΠΟΥΝΙ