Tι πρέπει να προσέχετε για ένα ασφαλές καλοκαίρι χωρίς δυσάρεστους αιφνιδιασμούς και ατυχήματα

Κοινοποίηση:
kalokairi

Το καλοκαίρι συχνά εγκυμονεί κινδύνους. Ιδιαίτερα αν στην εξίσωση υπάρχουν παιδιά.

Τι θα πρέπει να κάνουμε για να απολαύσουμε τις χαρές του καλοκαιριού, χωρίς δυσάρεστους αιφνιδιασμούς και ατυχήματα.

Συμβουλές κατά την παραμονή μας στην παραλία

  • Εάν ένα παιδί δε θέλει να μπει στο νερό, δεν επιμένουμε (πρόκειται για πολύ διαφορετική συνθήκη σε σχέση με αυτήν του μπάνιου στο σπίτι).
  • Δεν μπαίνουμε ποτέ στη θάλασσα αμέσως μετά την κατανάλωση φαγητού (περιμένουμε να περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες).
  • Όταν τα παιδιά βρίσκονται μέσα στη θάλασσα πρέπει να επιτηρούνται διαρκώς από κάποιο ενήλικο άτομο.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βοηθητικά μέσα κολύμβησης αλλά δεν εμπιστευόμαστε την ασφάλεια των παιδιών μας αποκλειστικά σε αυτά.
  • Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες 12-4, όταν δηλαδή η ηλιακή ακτινοβολία είναι πολύ έντονη και υπάρχει αυξημένη θερμοκρασία και επομένως κίνδυνοι θερμικών φαινομένων (ηλίαση, θερμοπληξία) ιδιαιτέρως για τα παιδιά.
  • Τις ημέρες του καύσωνα, πριν εισέλθουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο, ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα ώστε αυτό να αεριστεί και να μειωθεί η θερμοκρασία εντός του.
  • Χρησιμοποιούμε απαραίτητα αντιηλιακό με φυσικά φίλτρα και με κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού δείκτη προστασίας , το οποίο ανανεώνουμε συχνά, ιδιαίτερα αν το παιδί ξαναμπαίνει στη θάλασσα.
  • Η σκίαση (δένδρο, ομπρέλα, τοίχος) ή η συννεφιά μειώνουν μόνο σε μικρό βαθμό την ακτινοβολία, αφού δεχόμαστε ακτινοβολία και εξ αντανακλάσεως.
  • Αποφεύγουμε σημεία στα οποία άλλοι λουόμενοι επιδίδονται σε θαλάσσια σπορ.
  • Τα παιδιά πρέπει να φορούν πέδιλα θαλάσσης, για να μην τραυματιστούν από κάποιο γυαλί, ξύλο, αιχμηρό πετραδάκι ή άλλο αντικείμενο που τυχόν υπάρχει στην άμμο, ενώ παράλληλα με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσονται και από μυκητιάσεις.
  • Μεγάλη προσοχή στις βουτιές σε μικρό βάθος ή σε σημεία που έχουν πέτρες ή βράχια.
  • Καλό είναι να έχουμε μαζί μας νερό ή χυμό, κάποιο φρούτο ή ένα πολύ απλό σνακ.

Μπάνιο σε πισίνα

Ό,τι προαναφέρθηκε αναφορικά με την θάλασσα ισχύει και για τις πισίνες. Το επιπλέον ζήτημα είναι η σωστή συντήρηση, ο καθαρισμός και η απολύμανση της πισίνας και του νερού. ΠΟΤΕ ένα παιδί δεν πρέπει να βρίσκεται μόνο του στην πισίνα. Επίσης, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα βρεγμένα πλακάκια γύρω από την πισίνα γλιστράνε επικίνδυνα με γυμνά πόδια. Προσέχουμε πως περπατάμε, δεν τρέχουμε και φοράμε αντιολισθητικά υποδήματα ή παντόφλες.

Μπάνιο σε λίμνες ή ποτάμια

Οι λίμνες και τα ποτάμια μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα εν λόγω περιβάλλοντα ή, αν επίσης, δε γνωρίζουν την περιοχή και το σημείο. Ίσως αυτά να βαθαίνουν ξαφνικά ή/και να δημιουργούνται απότομα ρεύματα ή ροές σε κάποια σημεία.

Έντομα

Μέλισσες, σφήκες και άλλα έντομα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία μας, ειδικά σε άτομα που είναι αλλεργικά στο τσίμπημα τους. Αποφεύγουμε τις έντονες μυρωδιές ευχάριστες (αρώματα, κολόνιες, κ.λπ.) ή δυσάρεστες (ιδρώτας, κ.λπ.). Δε φοράμε εμείς ή τα παιδιά μας ρούχα με έντονα χρώματα. Τα αλλεργικά άτομα καλό είναι να φορούν ρούχα ,που να κρύβουν μεγάλο μέρος του σώματος. Τα έντομα γίνονται πιο επιθετικά τις μεσημεριανές ώρες. Μετά από τσίμπημα χρησιμοποιούμε αλοιφή ,που περιέχει αμμωνία, αντιισταμινικό ή κορτιζόνη και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

Τσούχτρες – Μέδουσες

Εάν διαπιστώσουμε ότι στη θάλασσα υπάρχουν τσούχτρες-μέδουσες, δεν μπαίνουμε στο νερό, ιδιαίτερα αν ταλαιπωρούμαστε από αλλεργίες. Εάν, παρ’ όλα αυτά δεχθούμε τσίμπημα, ρίχνουμε θαλασσινό νερό, ΟΧΙ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ. Βάζουμε αμέσως κρέμα που περιέχει αμμωνία, π.χ. crilen after nip, κορτιζονούχα ή αντιισταμινική και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

Λοιμώξεις Πεπτικού

Οι ιογενείς ή μικροβιακές γαστρεντερίτιδες είναι αρκετά συχνές την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτές ενδεχομένως να οφείλονται στην κατανάλωση κακώς συντηρημένων ακατάλληλων/αλλοιωμένων τροφίμων, νερού κακής ποιότητας ή σε προβλήματα στην ύδρευση-αποχέτευση. Μάθετε στο παιδί σας να πλένει σωστά τα χέρια του, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας. Δώστε του εμφιαλωμένο νερό και προσπαθείτε να αποφεύγετε τα παγάκια, τις ωμές τροφές, τα λιωμένα παγωτά καθώς και το μισοψημένο κρέας ή ψάρι.

Ατυχήματα – Δηλητηριάσεις – Πνιγμοί

Η ανέμελη συμπεριφορά, το παιχνίδι στην ύπαιθρο (ιδιαίτερα για παιδιά των πόλεων, που είναι σχετικά αμάθητα σε ανοιχτούς χώρους), ο ελαφρύτερος ρουχισμός, παιχνίδι με ποδήλατο ή η χρήση μηχανών από εφήβους, οι οδικές μετακινήσεις χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (ζώνες, κράνος, ταχύτητα, αντικανονικές προσπεράσεις, χρήση αλκοόλ) ,φάρμακα, δηλητήρια, καπνός, ουσίες, αλκοόλ, πτώσεις ή χτυπήματα, είναι αιτίες ατυχημάτων στη θάλασσα ή στην πισίνα. Ενημερώστε τα παιδιά σας και ειδικά τους εφήβους.

Απαραίτητα: καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό, φάρμακα πρώτης ανάγκης

Είδη πρώτης ανάγκης που πρέπει να έχουμε μαζί μας στην παραλία είναι: (κορτιζόνη, αντιισταμινικά, αναλγητικά-αντιπυρετικά, ηλεκτρολύτες, κρέμες εντομοαπωθητικές, κρέμες μετά από τσίμπημα εντόμου ή τσούχτρας ή φυτών π.χ. τσουκνίδα, αντισηπτικό, γάζες, τσιρότα). Παιδιά και ενήλικες με ιστορικό αλλεργίας, κνίδωση, αγγειακό οίδημα απαραίτητα πρέπει να έχουν μαζί τους αδρεναλίνη σε προγεμισμένη σύριγγα (Αnapen) καθώς επίσης και φάρμακα που χορηγούνται συχνά π.χ. βρογχοδιασταλτικά. Απαραίτητο στα ταξίδια, επίσης, είναι και το ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.

Εμβολιασμοί

Θα πρέπει να γίνονται κανονικά οι εμβολιασμοί του παιδιού, σύμφωνα με το εμβολιαστικό του πρόγραμμα και ιδιαίτερα αυτό, που καλύπτει τον τέτανο. Καλό είναι να γνωρίζουμε τους τηλεφωνικούς αριθμούς πρώτης ανάγκης της περιοχής στην οποία βρίσκεστε. Αυτονόητο θεωρείται να θυμάστε το τηλέφωνο του παιδιάτρου σας καθώς και το 1016, το τηλέφωνο των SOS ΙΑΤΡΩΝ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: