TΡΕΧΟΥΝ για να προλάβουν να μας ΣΦΡΑΓΙΣΟΥΝ!- Αγώνας δρόμου για να φέρουν τα μικροτσίπ στην Ελλάδα!!! – (Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, BINTEO)

Κοινοποίηση:
σφρα

Η Εσθονία ανέλαβε από την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επόμενο εξάμηνο και σκοπός φαίνεται να είναι η γρήγορη εξάπλωση των μικροτσίπ στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα.

Το «timing» μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς στην πρώην σοβιετική χώρα όλα γίνονται ψηφιακά, κάτι που χαρακτηρίζεται ως ένα πολύ καλό παράδειγμα προς μίμηση για όλη την ΕΕ και φυσικά και για την Ελλάδα.

«Πέρυσι ήμουν στην Ελλάδα και, για να νοικιάσω ένα αυτοκίνητο, άνοιξα το smart phone μου και έδειξα το ηλεκτρονικό μου δίπλωμα οδήγησης. Όλοι στο γραφείο ενοικίασης μαζεύτηκαν γύρω μου εντυπωσιασμένοι για να το δουν», τονίζει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Εσθονός βουλευτής Ιμρε Σόαρ.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας έμεινε έκπληκτος, όταν αντίκρισε το κινητό τηλέφωνο του βουλευτή.

Μέσα υπήρχε μια σειρά επισήμων εγγράφων και σημαντικών πληροφοριών, την οποία ο δημοσιογράφος, όπως αναφέρει, με ιδιαίτερο κόπο θα συγκέντρωνε για να τα έχει σε χαρτί.

Ο Εσθονός τα έχει στο κινητό τους και η χώρα τους, η οποία κατέχει την Προεδρία για έξι μήνες ευελπιστεί να φέρει την ψηφιοποίηση των πάντων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Εδώ είναι η ηλεκτρονική μου ταυτότητα, η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μου, η φορολογική μου δήλωση, το ιατρικό μου ιστορικό, οι βαθμοί των παιδιών μου», αναφέρει στον δημοσιογράφο της «Καθημερινής» ο Σόαρ, περνώντας με το δάχτυλό του από σελίδα σε σελίδα στο κινητό του τηλέφωνο και, βλέποντας τον θαυμασμό του, τον ρωτά: «Τι άλλο θες να δεις, εδώ έχω ό,τι μπορείς να φανταστείς!».

Όλα αυτά δεν φαίνονται άσχημα με μία πρώτη ματιά. Στην Εσθονία το να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση ηλεκτρονικά απαιτεί λιγότερο από δέκα λεπτά, ενώ υποβάλει τους φόρους του αυτόματα.

Συγχρόνως, οι Εσθονοί είναι από τους ελάχιστους λαούς που ψηφίζουν ψηφιακά από το 2005, με το ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές του 2015 να φτάνει το 30% και τις ψήφους να έρχονται από Εσθονούς που βρίσκονταν σε 116 χώρες.

Από το 2002 η κυβέρνηση έχει εκδώσει ηλεκτρονικές ταυτότητες στο μέγεθος πιστωτικής κάρτας, που περιέχουν ένα μικροτσίπ το οποίο προστατεύεται από σειρά κωδικών ασφαλείας, και τις οποίες διαθέτει πάνω από το 95% του πληθυσμού.

Και εδώ είναι το «ζουμί»! Η λεγόμενη Κάρτα του Πολίτη περιέχει τα πάντα και υπάρχει φυσικά κίνδυνος να κλαπεί ή να χακαριστεί. Και τότε; Μήπως θα μας προτείνουν το τσιπάκι;

Με αυτές τις ταυτότητες οι Εσθονοί, εκτός του ότι μπορούν να ψηφίσουν, κάνουν διάφορες συναλλαγές με το κράτος, με μία από τις πιο βασικές την ηλεκτρονική υπογραφή. «Ακόμη και η πρόεδρος της χώρας δεν χρειάζεται να περπατήσει τα 500 μέτρα που χωρίζουν τη Βουλή από το προεδρικό μέγαρο για να υπογράψει ένα νομοσχέδιο, το κάνει ηλεκτρονικά», λέει ο επικεφαλής στην υπηρεσία πληροφοριών της Εσθονίας Σιμ Σικούτ. Η χρήση της ψηφιακής υπογραφής γλιτώνει τη χώρα από έξοδα ύψους 2% του ΑΕΠ της και 300 μέτρα από χαρτί, το ύψος του Πύργου του Αϊφελ κάθε μήνα, όπως λέει με υπερηφάνεια ο κ. Σικούτ.

Όπως πάντα οι περισσότεροι βλέπουν το «τυρί» αλλά όχι την «φάκα». Φυσικά το σωστό είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθεί ο ιδιωτικός τομέας, ειδικά εδώ στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται αιώνες πίσω σε ό,τι αφορά την λειτουργία του κράτους.

Ωστόσο, δεδομένου πως τον ηλεκτρονικό έλεγχο δεν έχουν αποκλειστικά τα κράτη, αλλά εκείνοι που τα δανείζουν, μας ωθεί αβίαστα στο να ανησυχούμε σχετικά με το ποιοι θα έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα. Θα μπορούν να μας εκβιάζουν με αυτά; Θα μπορούν να τα αλλάζουν κατά το δοκούν, αν δεν είμαστε «καλά παιδιά»;

Πάντως ως τελικός σκοπός ορίζεται η καθολική ψηφιακή δικτύωση των πολιτών με τα Κράτη, τα οποία θα είναι εξίσου δικτυωμένα με ένα κεντρικό υπολογιστή διαχείρισης των πάντων, γιατί όχι με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Όλα θα γίνονται εύκολα. Θα γίνονται όμως και δίκαια; Ή μήπως η ατομική ελευθερία θα δώσει την θέση της στην 24ωρη παρακολούθηση μέσω μικροτσίπ και εμφυτευμάτων;

prisonplanet.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Φυσικά και είναι θετικό να γίνουν όλα ψηφιακά.
    Για τα φακελώματα και λοιπά δεν σχολιάζω καν…
    Δηλαδή σε έγχαρτη μορφή δεν υπάρχει φακέλωμα;;;
    Και στην τελική όποιος δεν θέλει να μένει σε οργανωμένη κοινωνία ας πάει στη ζουγκλα.

Comments are closed.