Τα πάνω-κάτω με την Ρωσία: Ποιά χώρα δείχνει να μετανιώνει! Τι θα κάνει η Ελλάδα;

Κοινοποίηση:
Putin_press-conference

Ποιό το κέρδος για τα κράτη που θα αποκαταστήσουν πρώτα τις σχέσεις τους τους με την Μόσχα.

Κάτι τρέχει με την Φινλανδία! Μόλις πριν από λίγες μέρες κάλεσαν την Δύση να πάει σχεδόν σε πόλεμο με την Ρωσία και τώρα μιλούν για την ανάγκη να είναι «διανοητικά προετοιμασμένοι» για την αποκατάσταση των ομαλών σχέσεων με τη Ρωσία.

Αυτό είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Alexander Stubb.

Με την πρώτη ματιά, η δήλωση είναι περίεργη, σύμφωνα με την ρωσική «Vzglyad». Η Φινλανδία είναι ένα από τα βασικά ευρωπαϊκά «γεράκια» στο θέμα των σχέσεων με την Μόσχα, καθώς έπρεπε να συρθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτό ήθελαν το αμερικανικό Βαθύ Κράτος των ΗΠΑ, οι Σουηδοί γείτονες (οι ειδικές στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών απαιτούσαν την ταυτόχρονη είσοδό τους) και οι τοπικές ευρωατλαντικές ελίτ. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι ο πληθυσμός, που ήταν στενά συνδεδεμένος με τη Ρωσία και δεν ένιωθε την απειλή εισβολής από τη Μόσχα, δεν το ήθελε. Ως εκ τούτου, από την έναρξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μόνο το 20% των Φινλανδών ήταν υπέρ της ένταξης της χώρας τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Και αυτός ο αριθμός έπρεπε να διορθωθεί.

«Για χάρη της ένταξης στο ΝΑΤΟ και της αύξησης του μεριδίου του πληθυσμού που υποστηρίζει αυτή την ιδέα, οι φινλανδικές αρχές υπερέβαλαν με την ρωσική απειλή και πυροδότησαν την αντιρωσική υστερία», είπε στην Vzglyad ο Ντμίτρι Σουσλόφ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν όπως ήθελαν οι διεθνιστές. Η ρωσική οικονομία δεν κατέρρευσε και η Μόσχα δεν έχασε τον πόλεμο. Επιπλέον, η άνοδος της Δεξιάς στον Λευκό Οίκο της Ουάσινγκτον, άλλαξε τον πολιτικό άνεμο που πνέει στην Ευρώπη.

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει σε κάποιο τέλος, κάποιου είδους φινάλε. Και ότι αυτός ο τελικός θα είναι τελείως διαφορετικός από αυτό που υπολόγιζαν αρχικά οι Ευρωπαίοι – ο τελικός θα είναι μια κυρίαρχη ή πλήρης νίκη για την Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα χρειαστεί να αποκαταστήσουν με κάποιο τρόπο τις σχέσεις τους με την Μόσχα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ντμίτρι Σουσλόφ.

Ένας από τους οπαδούς που σπρώχνουν τον δυτικό αέρα σε μια νέα κατεύθυνση είναι η νέα αμερικανική διοίκηση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι μάλλον αποφασισμένος όχι μόνο να αποδεχθεί τα επικείμενα αποτελέσματα της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αλλά και σε κάποιο βαθμό να τα αναγνωρίσει.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Stubb προφανώς συνειδητοποίησε ότι δεν επρόκειτο απλώς για κάποια στιγμιαία επιθυμία του Τραμπ, αλλά για μια μεγάλη γεωπολιτική στροφή.

Στην πραγματικότητα, ο Φινλανδός πρόεδρος βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο τρόπους δράσης, όπως τονίζεται:

  • Ο πρώτος δρόμος ήταν να συνεχίζει να βασίζεται η Ουκρανία σε εκείνους τους πολιτικούς, κυρίως ευρωπαίους, που υποστηρίζουν την περαιτέρω τροφοδότηση τόσο του πολέμου όσο και του καθεστώτος του Κιέβου. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα μπορούσε να είναι όχι μόνο μια επιδείνωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, αλλά και ακόμη πιο σοβαρά οικονομικά προβλήματα για την Φινλανδία, η οποία συνορεύει με την Ρωσία.
  • Ο δεύτερος δρόμος είναι η αναγνώριση της νέας πραγματικότητας, Ως εκ τούτου ο Φινλανδός πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις.

Ίσως και οι Φινλανδοί να καταλάβουν ότι τα κύρια μπόνους (οικονομικά και πολιτικά) θα πάνε σύντομα σε εκείνα τα κράτη που θα είναι τα πρώτα που θα αντιστρέψουν τις πολιτικές τους και θα επιστρέψουν στην ρωσική αγορά.

Η Ελλάδα τι σκοπό έχει να κάνει σε αυτό το πλαίσιο;

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response