Η ελληνική κουζίνα συνεχίζει να κερδίζει διεθνείς διακρίσεις, με την πιο πρόσφατη να αφορά το κοντοσούβλι, το οποίο αναδείχθηκε στην κορυφή της λίστας του TasteAtlas για τα καλύτερα πιάτα με χοιρινό κρέας.
Το κοντοσούβλι αποτελεί ένα παραδοσιακό πιάτο που παρασκευάζεται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος, τα οποία μαρινάρονται σε μια ποικιλία βοτάνων και μπαχαρικών. Ανάμεσα στα συστατικά περιλαμβάνονται σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού και κόκκινο κρασί.
Μετά τη διαδικασία μαρινάρισματος, το κρέας περνιέται σε σούβλα και ψήνεται αργά στη σχάρα. Αυτή η μέθοδος ψησίματος επιτρέπει στο κρέας να αποκτήσει μια τραγανή εξωτερική κρούστα ενώ διατηρεί την ζουμερή υφή του εσωτερικά. Συνήθως σερβίρεται κομμένο σε χοντρές φέτες και συνοδεύεται από πίτα, τζατζίκι και χωριάτικη σαλάτα.
Η δημοτικότητα του κοντοσουβλίου δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα αλλά επεκτείνεται και σε άλλες χώρες όπου η ελληνική κουζίνα έχει βρει τον δρόμο της. Η γεύση του κοντοσουβλίου συνδυάζει τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις με την τέχνη του ψησίματος στη σχάρα, καθιστώντας το ένα αγαπημένο πιάτο για πολλούς λάτρεις της καλής διατροφής.
Στη λίστα ξεχώρισε και ένα ακόμη ελληνικό πιάτο, η γουρουνοπούλα, που κατέλαβε την 48η θέση. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό έδεσμα της Μεσσηνίας, ιδιαίτερα δημοφιλές στην Καλαμάτα. Το γουρουνόπουλο ψήνεται ολόκληρο στη σούβλα για περίπου 10 ώρες, αποκτώντας τρυφερό κρέας και τραγανή πέτσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περσινή κατάταξη των 50 κορυφαίων πιάτων με χοιρινό, το κοντοσούβλι είχε βρεθεί στην 8η θέση, η γουρουνοπούλα στη 11η και το απάκι στην 32η.