Telegram – Διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας

Κοινοποίηση:
telegram

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύλληψη του Ντούροφ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τη Ρωσία, η οποία μέσω της πρεσβείας της στο Παρίσι έχει ξεκινήσει μια διπλωματική εκστρατεία.

 

Η ρωσική πλευρά ζητά από τις γαλλικές αρχές να διασφαλίσουν ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Ντούροφ. Παρά την έλλειψη επίσημου σχολιασμού από την γαλλική κυβέρνηση και την εισαγγελία, οι εξελίξεις αυτές υποδεικνύουν την ένταση που μπορεί να προκύψει σε διπλωματικό επίπεδο.

O 39χρονος Ρωσο-Γάλλος επιχειρηματίας Πάβελ Ντούροφ, του οποίου η περιουσία εκτιμάται από το Forbes στα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στο αεροδρόμιο Μπουρζέ, βόρεια του Παρισιού. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την άφιξή του από το Μπακού με το ιδιωτικό του αεροσκάφος, καθώς είχε προγραμματίσει να απολαύσει δείπνο στην γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Ντούροφ ήταν ενήμερος για την καταζητούμενη κατάσταση στην οποία βρισκόταν στη Γαλλία, όπου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την υπηρεσία καταπολέμησης της βίας κατά ανηλίκων (Ofmin). Σύμφωνα με πηγές που σχετίζονται με την έρευνα, ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση στο Παρίσι έχει παρατείνει τη κράτησή του για 96 ώρες. Μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος, ο Ντούροφ θα μπορούσε είτε να αφεθεί ελεύθερος είτε να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του.

 

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με τη γαλλική τηλεόραση, οι πιθανές κατηγορίες εναντίον του Ντούροφ κυμαίνονται από την υποστήριξη της τρομοκρατίας, τη διακίνηση ναρκωτικών, τη σύμπραξη με το οργανωμένο έγκλημα, την παιδική πορνογραφία και την απάτη. Η δικαιοσύνη θεωρεί ότι ο Ντούροφ δεν πήρε μέτρα στην πλατφόρμα του ενάντια στις εγκληματικές χρήσεις των μηνυμάτων από συνδρομητές του, ιδίως λόγω έλλειψης συνεργασίας με τους ερευνητές.

«Φτάνει πια η ατιμωρησία του Telegram», είπε ένας από τους ανακριτές, ακούγοντας ότι ο δισεκατομμυριούχος είχε αποφασίσει να πάει στο Παρίσι, απλά για ένα …δείπνο. Από την πλευρά της, η πλατφόρμα Telegram δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία υπερασπίζεται ότι συμμορφώνεται με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ο Ντούροφ δεν έχει τίποτα να κρύψει και ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη. Είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι μια πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης της είναι υπεύθυνοι για την κατάχρηση αυτής της πλατφόρμας», αναφέρεται στο μήνυμα του Telegram .

Από την πλευρά της, η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι κατήγγειλε την «έλλειψη συνεργασίας» από τις γαλλικές αρχές που αρνήθηκαν οποιαδήποτε προξενική βοήθεια.

Ο 39χρονος Ρώσος μεγιστάνας πολιτογραφήθηκε Γάλλος υπήκοος το 2021, μετά από μια έκτακτη διαδικασία για την οποία η κυβέρνηση δεν έδωσε ποτέ εξηγήσεις. Εχει επίσης υπηκοότητα των Εμιράτων.

 

Η σύλληψη του ιδρυτή του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Ρωσία. Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τη Γαλλική πρεσβεία της Μόσχας, τοποθετώντας εκατοντάδες χάρτινα αεροπλάνα, που αποτελούν το λογότυπο της δημοφιλούς εφαρμογής. Αυτή η σκηνή θυμίζει αντίστοιχες διαμαρτυρίες που είχαν λάβει χώρα το 2018, όταν οι ρωσικές αρχές επιχείρησαν να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο Telegram.

Η ευρεία χρήση του Telegram στη Ρωσία έχει προκαλέσει ανησυχία στις κυβερνητικές αρχές, οι οποίες φαίνεται να είναι σε επιφυλακή. Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του Russia Today, προέτρεψε τους χρήστες να σταματήσουν τη χρήση της πλατφόρμας για ευαίσθητα θέματα. Σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter), δήλωσε ότι οι χρήστες θα πρέπει να διαγράψουν τα μηνύματά τους και να είναι προσεκτικοί, καθώς η σύλληψη του Ντούροφ ενδέχεται να σχετίζεται με την προσπάθεια των αρχών να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα της εφαρμογής.

Ο Αμερικανός «πληροφοριοδότης» Έντουαρντ Σνόουντεν, που ζει εξόριστος στη Ρωσία, αντέδρασε επίσης, κατηγορώντας τον Εμανουέλ Μακρόν ότι «συνέλαβε όμηρο τον Ντούροφ για να έχει πρόσβαση σε ιδιωτική αλληλογραφία».

Σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες όπως το WhatsApp ή το Signal, το Telegram δεν είναι κρυπτογραφημένο από προεπιλογή. Οι χρήστες πρέπει να ενεργοποιήσουν την επιλογή, χειροκίνητα. Μια λεπτομέρεια που είναι σημαντική, καθώς μόνο αυτή η κρυπτογράφηση αποτρέπει οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του κατόχου της υπηρεσίας, από την πρόσβαση στις συνομιλίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: